Регион

86 са вече двойките на белоглавите лешояди в Източните Родопи

Популацията на белоглавия лешояд се е увеличила със шест двойки в сравнение с миналата година и вече наброява 86 двойки.

Добрата новина дойде след приключването на редовния мониторинг на белоглавия лешояд в Източните Родопи. Това е рекордна численост, която показва увеличение с над 20% само за 3 г.

През февруари екипите на БДЗП посетиха всички известни настоящи и исторически находища на вида в Източни Родопи и установиха 86 заети гнезда като 62 двойки вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж и ремонт на гнездата.

Благодарение на поставените сателитни предаватели на възрастни птици бе установено гнездене и на скала, която до момента не е била обитавана от белоглави лешояди. Откритието стана възможно благодарение на информацията, която получаваме от предавателя на лешояда Вихър.

След като прекара половин година в Гърция, Вихър се завърна в началото на зимата в района на Студен кладенец и през февруари бе наблюдаван в гнездото заедно със своята партньорка.

Междувременно лешоядът Буря е избрал района на Маджарово и също вече мъти своето яйце. Двойката е избрала за свое гнездо скална тераса със слънчево южно изложение и красива гледка към меандрите на Арда. Това гнездо се използва от няколко години, а миналата година от там успешно излетя едно малко. Крум, третият възрастен белоглав лешояд с предавател, също бе наблюдаван да ремонтира гнездото си в района на язовир Студен кладенец.

Предстоят два месеца на непрекъснати грижи, в които и двамата партньори ще се сменят да мътят единственото си яйце, а през април се очаква в Източните Родопи на бял свят да се появи и новото поколение белоглави лешояди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button