Хасково

Ученик гони майка си с ножове, на друг му „говори“ котката от дизайнерска дрога

Началникът на отделение в държавната психиатрична болница в Раднево д-р Иван Добринов представи пред деветокласници от хасковската ФСГ „Атанас Буров“ опасностите от дрогата и модерните дизайнерски дроги.

Специалистът сподели, че през последните години се забелязва негативната тенденция 18 – 20-годишни да злоупотребяват с дизайнерски дроги, като стигат до психиатричната клиника. Д-р Добринов даде примери, сред които за ученик, който гонил майка си с два ножа, защото решил, че тя е в комбина с наемни убийци, които го преследват. Друг пък след приемане на дрога и алкохол в дискотеката, като се прибрал казал, че котката му „говори“ и го карала да убие майка си. При друг случай младеж изпотрошил всички лампи в къщи, защото от там го наблюдавали западните агенции.

Среща

След съответното лечение младежът с ножовете преодолял параноята си.

Специалистът обясни на гимназистите причините, заради които се започва с дрогата и как да се предпазват. Той посочи, че марихуаната, която сега се пуши, няма нищо общо с тази от времето на хипитата. Сега сортовете са различни, а и е обработена със синтетика, която уврежда здравето и психиката на младежите.

Чести случаи на младежи, попаднали в токсикология са: възбуда или сънливост, треперене, световъртеж, силно главоболие, повръщане, високо кръвно, сърцебиене, зачервено лице, мускулни потрепвания, епилептични гърчове, панически атаки, подозрителност, параноидни налудни идеи, объркване и дезориентация, затруднена концентрация, затруднено дишане, глад, зачервени очи, сухота в устата, чернодробни увреди, кислороден глад, зависимост, загуба на съзнание.

Среща

Системната употреба на дрогата води до нарушения в паметта, мисленето и речта, трудности с концентрацията и вниманието, променен режим на съня, депресия, суицидни мисли, чести спадове на настроението, агресия, психози, отравяне, нарушена координация, потиснат имунитет, импотентност, сърдечно-съдови поражения.

Срещата с младежите е в рамките на образователната програма на съда и прокуратурата, която се провежда за трета година. Сега партньор е ФСГ „Атанас Буров“.

Среща

2 коментара

  1. Моля да се коригира, че съм началник отделение, а не директор. При това не в „психиатрична клиника“, а в Държавна психиатрична болница – Раднево… Нещо ми форсираха кариерното развитие…

  2. Тия ПИКЛИ от втората снимка у2хилени така нахално нямат ли майки да им зашият СКЪСАНИТЕ ГАЩИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button