Избори 2017

Реформаторския блок ще защитава правата на длъжниците, няма да им взимат имущество без съд

„Реформаторският блок – Глас народен“ ще работи за правата на хората, които се оказват длъжници и се разпродава имуществото им от съдебни изпълнители. Това е част от задълженията ни пред избирателите, заявиха на пресконференция кандидатите за народни представители за Хасковка област от коалицията.

Реформаторски блок
Стефан Димитров

Според сегашните разпоредби без да има приключило съдебно дело и понякога дори без да знаем може да ни продадат имуществото и да останем на улицата. Ние искаме това да се промени, заявиха адвокатите Тодор Ташев и Димо Стоянов, които от години се занимават с подобни казуси.

Сега съдебните изпълнители не могат да проверят дали са достоверни записите на заповед или изпълнителните листове, на база на които се взима имуществото на длъжниците. Искаме това да е възможно само след решение на съда, за да бъде всичко публично, уточниха те. Има много случаи, в които длъжниците дори не знаят, че ще останат без имущество, посочиха юристите.

Реформаторски блок
Тодор Ташев

Реформаторският блок от години работи в тази посока и в следващото народно събрание се надяваме най-после да успеем да премахнем спорните членове от гражданския процесуален кодекс с помощта на Стефан Димитров, който ще бъде нашият представител там.

Тези промени бяха въведени през 2008 година и те изиграха своята роля, коментира Димитров. Той посочи, че целта не е да се засегнат интересите на кредиторите, а да се защитят длъжниците. Това ще помогне и на бизнеса. Не трябва длъжниците да бъдат определяни като престъпници без да са осъдени, заяви водачът на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за Хасково.

Реформаторски блок
Димо Стоянов

Според кандидадите за народни представители изключително нецелесъобразно е и сливането на всички ВиК дружества в дадена област в обща асоциация. За това нямало нормативно изискване от Европа, а само български модел, който бил въведен, за да се усвояват пари от обществените поръчки. Забележете, че подобно сливане се случва предимно в общините, където доминират ГЕРБ.

Например в Хасковска област сливането би довело до огромен проблем за много от хората, защото едно добре управлявано дружество като ВиК – Димитровград ще бъде поето от едно зле управлявано дружество като ВиК – Хасково, заяви Тодор Ташев. Той посочи, че така на хората в Димитровград и Стамболово ще им се наложи да плащат много по-скъпа вода от сега, защото в Хасково цената е 3 лева, а в Димитровград – 1,86 лева. Затова ние ще настояваме в следващия парламент да отпаднат неразумните хипотези, водещи до подобно сливане, допълниха кандидатите за народни представители.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button