Избори 2017

Реформаторският блок: Всяко населено място с избран кмет трябва да има собствен бюджет

Всички граждани на България трябва да имат еднакви права и достъп до услуги. През последните години хората в селата останаха на заден план и така се губи справедливостта. Това заявиха от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ днес.

В следващото народно събрание ние поемаме ангажимент и към хората от малките населени места, затова ще внесем законодателни промени, които да гарантират всеки пряко избран кмет да има собствен бюджет за населеното си място, а не да разчита на съответната община, заяви водачът на листата за Хасково Стефан Димитров.

Кметът на селото е човекът, който носи отговорност пред своите избиратели и тряба да може да решава проблемите им, а това няма как да стане ако не разполага със средства. Сега селските кметове разчитат на благоразположението на общинските и когато те са от различни партии, това на практика не се случва. Затова грижата за хората не трябва да зависи от политически пристрастрия и селата трябва да имат своите бюджети, категоричен беше Димитров.

Примерите, които бяха представени, са от две села – в общините Димитровград и Хасково. Село Каснаково е известно със Светилището на нимфите и Афродита. Там през последните години изключително добре се развива селският туризъм и много хора започнаха да купуват имоти, но проблемите се решават трудно, тъй като не разполагаме със собствени средства, заяви кметът на селото Тодор Атанасов, който е и кандидат за народен представител. Трябва да направим всичко възможно да не изгоним хората от селата, допълни той.

На същото мнение е и кметът на най-голямото село в региона – Узунджово Деян Ванчев, който също е част от листата на „Реформаторски блок – Глас народен“. Там проблемите са свързани най-вече с инфраструктурата и те се решават трудно, защото всичко зависи от община Хасково. Ако селото с 1 700 жилети имаше собствен бюджет, нямаше да се налага хората да си чупят колите по улиците, които са осеяни с дупки, каза Ванчев.

Справедливо е всички села да разполагат със собствени средства и да не зависят от общините. Още повече, че хората там плащат данъци, а те в повечето случаи не се връщат при тях, заключиха кандидатите на коалицията.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button