Избори 2017

Тодор Ташев: Правосъдието трябва да носи справедливост на хората, а не услуги на мафията

Тодор Ташев е адвокат и кандидат за народен представител от листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за област Хасково.

– Г-н Ташев, кои са най-спешните законите, които трябва да бъдат променени от новото Народно събрание?

– Само съдебната реформа ще върне доверието на българите. При подходящо темпо основните проблеми могат да се решат бързо. Имам богат съдебен опит в Хасковска област и трябва веднага да стартираме с ограничаване на привилегиите за банките. Те се сдобиват с „изпълнителни листове“ и отнемат имуществото на хората, без да е имало съдебен процес, на който да се явят страните. Трябва да се забрани и изваждане на изпълнителен лист само по „Запис на заповед“. В тези случаи злоупотребите са много. Пострадалите хора губят имуществото си и с години не могат да го възстановят. В много от случаите те печелят делото срещу банките и монополите, които са издали изпълнителните листове, но не могат да си върнат имуществото. Данъкоплатците са поставени в неравностойно положение, спрямо банките, а законът трябва да защитава правата на всички. Необходимо е да се регламентира минимален доход, който да не може да бъде отнеман заради задължения.

– Вие сте известен с делата си срещу „Табак маркет“ или както са известни магазините – „Лафка“. Като общински съветник успяхте да се преборите за ограничаване на хазарта на открити места, но те пак са там. Ще продължите ли да работите в тази посока? Докъде сте готов да стигнете?

– Това е битка, която водя от много години. Хазартът на обществените места и на открито по улиците на градовете трябва да се забрани. Недопустимо е да бъдат лъгани хората с виртуални печалби. Има морален казус, защото хазартът е порок и в много от съседните ни страни е забранен. Например Турция и Гърция. Има вратичка в законодателството, която ги прави безнаказани за Комисията по хазарта. Как да повярват хората, че държавните органи са безпристрастни, а не служат на частни интереси? В много случаи тези магазинчета „Лафка“ се намират в близост до училища и освен хазарта, там се предлагат и цигари, и алкохол. Общинския съвет в Димитровград прие наредба, с която ограничи хазартните игри на открито по улиците и забрани продажба на алкохол и на тютюневи изделия на непълнолетни. Най-голямата съпротива срещу тази забрана срещнахме от управляващите в лицето на ГЕРБ. Не разбрах на кое държат повече на продажбата на тютюневи изделия и алкохол под носа на учениците или на хазарта. „Лафка“ се води временно преместваме обект, т.е. ако с вас върху кашон играем популярната „тука има – тука няма“ ще ни арестуват, но в красиви оранжеви бараки – не. ГЕРБ трябва да отговорят защо са им удобни двойните стандарти? Ние от Реформаторския блок ще спрем тази практика.

– Ако проблемите са толкова явни, колкото твърдите как досега това е остнало ненаказуемо от закона? Отново ли имаме „вратички“ в закона ?

– Да, става въпрос за заобикаляне на закона. Колкото и добре да е оформено юридически, злоупотребата е видима за всеки грамотен юрист. Но явно съществува и причина, заради която се разпъва чадър над тях. От три години говоря едно и също в съда: „Табак Маркет“, които управляват „Лафка“, нямат лиценз за провеждане на хазартни игри. Там се търкат билетчета, разиграват се тото игри. „Лафка“ ползват привилегията Законът за хазарта да не ги лови. Контролните органи са демотивирани от управляващата политическа партия и учтиво забравят да изпълнят своите задължения.“
Най-новият абсурд е продажбата на печатното издание „Прас Прес“. Очевидно става дума за цензура, наложена от монопол, но понеже става въпрос за медия скандалът е още по-видим. Тези отношения са показателни за връзката между политиката и едрия бизнес, които се обслужват взаимно. В цивилизованите страни ако се докаже такова срастване , това се нарича мафия.

– Колко високо е чадърът, който закриля монополите?

– Рибата се вмирисва от главата, а чадърите са много. В наши дни законът обслужва само управляващите, а в това е въвлечен и съдът.
По време на кампанията получихме още два много скандални случая. Първият е с „Хасково Табак“, което е предприятие в ликвидация и е част от Холдинг „Булгартбак“. Отново фирма свързана според хората с Делян Пеевски. Скандалът не е тайна, той е записан в одитния доклад на дружеството. Там с административни термини е написано, че държавата е проспала милиони и така дружеството не ги е платило, уж като погасени по давност. „Хасково Табак“ има имущество за милиони и дължи милиони, но любезната ни държава не си ги е взела за 2014 г., 2015 г. и 2016 г. Това е механизъм, по който купуваш предприятие със задължения и поемаш ангажимент да ги издължиш след 3 или 5 години. Но това не се е случило. Сега собственикът няма задължения, а е получил на чисто предприятие, а държавата е ощетена. Виждате ли абсурда! Задължения за милиони на огромно предприятие се опрощават, а за неплатена сметка за телефон от 100-150 лв., хората губят единственото си жилище. Така изглежда България днес и аз ще се боря срещу това. Защото това не е държава на гражданите, а е собственост на двайсетина души, които свободно се разпореждат с нашите пари.

– Мажоритарният избор ще вкара ли по-честни политици в парламента?

– Преференцията на практика мажоритарно посочва кого предпочитат хората. Аз съм заявил публично за какво се боря и кои са моите каузи. Като адвокат ми е най-болно когато чуя „това е неморално, но законно“. Още не мога да намеря отговор, кога законът стана неморален. Всеки от нас мажоритарно представя битките, които е готов да води. Ако хората ги сметнат за важни, могат да подкрепят избраният от тях лично. Това е валидно за всичките ми колеги от листата на Реформаторския блок.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button