Регион

Почетоха 65-годишнината от подвига на тримата граничари

В с. Вълче поле, настоящи и бивши граничари, жители и гости на любимешкото село, членове на интернет-форума „Граничарите на България“ и близки на загиналите се поклониха пред паметника, изграден в чест на тримата граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов.

Повод за събитието бе отбелязване на 65-годишнината от гибелта им при охрана на държавната граница, в близост до връх Сараборун. Отстоявайки идеалите за опазване границите на Родината и изпълнявайки служебния си дълг, на 31 март 1952 г., три млади войничета – редник Косовски, ефрейтор Стоименов и мл. сержант Илиев отдават живота си, за да предотвратят нелегалното навлизане на така нар. „бандитски групи“.

Почит

В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ организираха възпоменателната церемония.

Отбелязването на годишнината започна от с. Малко градище, където през 2016 г. се изгради чешма и на нея се постави паметен мемориал, в чест на загиналите военнослужещи от 13 Граничен отряд.

Присъстващите поднесоха венци и цветя пред мемориала и се отправиха към с. Вълче поле за отбелязване на годишнината.

Почит

По покана на организаторите на възпоменателното тържество присъстваха Генерал – майор Стефан Ангелов – бивш командващ Гранични войски, оз полковник Димитър Хрисимов – бивш началник щаб, оз полковник Павел Станев -член на ЦС на СОСЗР и Председател на Клуб „Граничар“, оз полковник Тетереков – бивш командващ Гранични войски, Областният управител на област Кърджали оз полковник Начо Ковачев, представители от община Ивайловград, началници на Гранични полицейски управления на Ново село, Ивайловград, бивши командири на гранични отряди, граничари, дъщерята на геройски загиналия лейтенант Младен Калеев – Зоя Калеева, Интернет-форума „Граничарите на България“, местни жители и много родолюбиви българи.

Почит

След официалното откриване и приветствие от кмета на Любимец Анастас Анастасов, последователно слова произнесоха мл. серж. от резерва Васко Костов и оз полковник Павел Станев.

В знак на уважение и преклонение пред подвига на загиналите, присъстващите сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта им. Гости и граждани положиха венци и цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на с. Вълче поле. Тържествени илюминации озариха небето над селото, ознаменувайки безсмъртието на героите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button