Хасково

Над 96% са осъдителните присъди по актове на прокурорите в Хасковско

96,23% са осъдителните и санкционни решения след внесени в съда актове на прокурори от Окръжна прокуратура – Хасково и районните прокуратури в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и Ивайловград, сочат данните от годишния доклад за 2016 г. на Хасковската окръжна прокуратура.

През изминалата година от прокурорите в съда са внесени общо 1396 акта, съобщи по време на Общото годишно събрание прокурор Иван Стоянов, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Хасково. Констатира се намаление на регистрираните престъпления спрямо предходната 2015 г. с 2,26% по данни на ОД на МВР-Хасково, с 54% в ГПУ-Свиленград и с 23,3% на ГКПП „Капитан Андреево“ към Митница-Бургас.

Съществен ръст има по наблюдавани дела с предмет на престъплението – наркотици, като те са с 75 повече от 2015 г. Нараснали са и внесените прокурорски актове по тези престъпления с 18, а осъдителните присъди с 25.

Налице е положителната тенденция през 2016 г. за увеличаване броя на внесените в съда обвинителни актове и предадените на съд лица за същински корупционни престъпления, при сравнение с предходните години.

Отчетен бе и ръст на бързите производства с 9,3% повече от тези през 2015 г.
Констатиран бе спад в броя на влезлите в сила оправдателните присъди, които през 2016 г. са били 4, или с 10 по-малко от тези през 2015 г.

Прокурорът Иван Стоянов обърна внимание и върху срочността на решаване на преписки и дела от прокурор в срок, като през 2016 г. от прокурорите в Хасковски съдебен район няма решени преписки и дела извън едномесечния срок.

Отчетен бе ръст в броя участия в съдебни заседания на прокурорите. През 2016 г. прокурорите от Хасковски съдебен район са взели участие в общо 3513 съдебни заседания. Броят съдебни заседания през предходния отчетен период е бил 3475.

Представиха се и данни от графичните информации по основни показатели за дейността на прокуратурите през 2016 г., изготвени от Отдел V „Аналитичен“ при ВКП. По показателя за среден брой решени по същество досъдебни производства от един прокурор, прокурорите от района на окръжна прокуратура са на 2-ро място в страната, а прокурорите от ОП-Хасково заемат 3-то място в страната. По показателя за среден брой прокурорски актове внесени в съда на един прокурор, прокурорите от района отново са на 2-ро място в страната, а прокурорите от ОП-Хасково заемат 5-то място в страната.

Гости на събранието бяха Миглена Тянкова – и. ф. административен ръководител-председател на Окръжен съд-Хасково, Ива Байнова – зам.-председател на Административен съд-Хасково, Ангел Цанков – директор ОДМВР-Хасково и Павел Несторов – ръководител на ДАНС-Хасково.

По време на Общото събрание присъства и Николай Божилов – прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив, който поздрави домакините за постигнатите през изминалата година много добри резултати въпреки регистрираното намаляване на общия обем на работата и посочи, че по множество от отчетените показатели прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Хасково са на челно място в апелативната зона.

На събранието присъстваха Стелияна Атанасова, прокурор в Отдел І „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура, и Николай Любенов, ръководител на Отдел ІII „Съдебен“ при Върховна касационна прокуратура. Стелияна Атанасова направи конкретни препоръки, във връзка с работата по делата за данъчните престъпления. Николай Любенов отбеляза добрите показатели за върнатите от съда дела и оправданите лица през изминалата спрямо предходната година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
prorok
prorok
04.04.2017 11:48 11:48

ei tva ne e normalno kolko dushichki izgorihte pak tazo godina,bokluci ne se nahranihte s pari,za tva vi se rajddat nedugavi deca-gospod gleda

петър
петър
04.04.2017 12:05 12:05

Като стане 100% ще отпадне необходимостта от съда… направо прокурорите да съдят! Машалла!

Back to top button