Регионалната библиотека ще дигитализира обекти на културното наследство

Хасково

Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Хасково пристъпва към дигитализация на част от своя фонд с обекти на културното наследство в региона.

Тази важна стъпка ще се осъществи с безвъзмездната финансова помощ по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег България – Турция. Директорът на най-голямото книгохранилище в Хасковска област Кирилка Страшникова вече получи договора на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Библиотеката ще бъде оборудвана с модерен скенер и друга техника. С нея ще се дигитализират книги, пощенски картички с изгледи на сгради и природни забележителности, периодични издания от библиотечния фонд, ценни за региона. Съхранено за поколенията, всичко това ще може да се види на електронна платформа, обща с партньора в проекта – фондация към Тракийския университет в Одрин. Текстовете ще бъдат на български, турски и английски.

Каталог с интересните притежания на библиотеката ще излезе и в книжен вариант. Предстои изработването и на електронна двуезична книга с кулинарни рецепти, която ще има и печатен вариант.

Целта е популяризиране на различни аспекти от културното наследство, чието дигитално представяне ще улесни достъпа. Очаква се това да спомогне за оживление на културния диалог и туристическия обмен между крайграничните райони на България и Турция.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...