Хасково

Гимназисти засадиха девет дръвчета в Паскалевата къща

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Александър Паскалев” засадиха девет дръвчета в двора на една от най-красивите възрожденски къщи в Хасково. Учениците от осми и девети клас залесиха пространството пред Паскалевата къща, в която се предполага, че е израснал техният патрон, с люляк, златен дъжд и шмак.

Акцията е съвместно с Държавно горско стопанство-Хасково и РИМ – Хасково, под чиято шапка се намира обявената за недвижим културен паметник къща на хаджи Паскал.

Къща

Освен, че засадиха дръвчетата, гимназистите, заедно с класните си ръководители – Виктор Колянов и Георги Попмарков, ще се грижат и занапред за тях. Повечето от учениците признаха, че за пръв път садят дръвче.

Един от люляците бе посаден от директорката на гимназията Пенка Георгиева, под наставленията на Мирослава Милева, която е технолог в Горского стопанство.

Къща

Къщата на чорбаджи Паскал е строена в средата на ХІХ век. Тя е двуетажна, асиметрична, възрожденски тип, с великолепно функционално разпределение. В дома е подредена експозиция, която е сборна колекция от предмети на хасковски заможни семейства от периода след Освобождението до края на ХІХ век.

Дървета

Както Haskovo.info писа, дворът на Паскалевата къща бе облагороден, а предстои и ремонт на самата сграда.

Дървета

Абитиуриентите пък засадиха млади дръвчета – кестен и червен дъб, в двора на училището. Те са осигурени от Горско стопанство-Хасково.

Дървета
Инициативите са част от програмата на Седмицата на гората, в която гимназията се включи и тази година. Осмокласниците украсиха фоайето на училището и изготвиха информационно табло с любопитни факти за горите и тяхното значение. Децата раздадоха на съучениците си семена с призив да бъдат засадени в домовете им.
Учениците от 10 Б клас подготвиха и излъчиха радиопредаване под мотото „Гората е живот“.

Къща

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button