Басейнова дирекция съобщила за урана във водата 6 месеца по-късно

Хасково
Минко Ангелов

От Басейнова дирекция – Пловдив са съобщили на РЗИ – Хасково за завишените стойности на уран и обща радиоактивност на питейната вода в Хасково половин година след излизане на резултатите от пробите. Това съобщи на извънредна пресконференция областният управител Минко Ангелов.

Губернаторът заяви, че е попитал ръководството на Басейнова дирекция за забавянето, откъдето не могли да го обяснят и предположили, че то може да се дължи на техните експерти.

Първите проби са взети през септември миналата година, а резултатите са получени на 17 октомври 2016 г., отчели 3 пъти завишение на стойностите на уран. На 9 ноември в централна лаборатория в София са отчетени 13 пъти завишение на общата радиоактивност на водата. Показателят на урана е 0.098 mg/L, а на алфа активността е 1.37 Bq/Lq при норми съответно 0.03 mg/L и 0.1 Bq/Lq. На този фон писмото от Басейнова дирекция до РЗИ-Хасково идва на 4 април.

От областна администрация разбрали за проблема с урана на 7 април, когато били информирани от РЗИ-Хасково. Веднага била свикана среща с ръководството на здравната инспекция, ВиК и общината. На срещата се е взело решение за незабавното спиране на кладенците с 3 пъти по-високи нива на уран от нормата, захранващи кв. “Любен Каравелов”, районът около Градската градина и Кенана. Сега те се водоснабдяват от кладенците в Северната зона. Компрометираните кладенци са 4, 5, 6 и 7 в района на ФСГ “Атанас Буров” и Градската градина.

От областна администрация гарантираха, че сега няма риск за здравето на гражданите. Минко Ангелов припомни, че по закон пробите за уран във водата се взимат на 5 г. и според него този период трябва да е по-кратък.

Специалистите са уверили, че при тези стойности на урана няма опасност за здравето на хората ако водата се е консумирала от няколко месеца до 1 г.

От здравното министерство също са гарантирали пред областна администрация, че няма опасност за здравето.

Още новини

loading...

12 коментара

  • С “ебане на майката” по разни чатове и форуми нищо няма да се промени. Трябва да се търси отговорност за това безобразие. . . Както по съдебен път с колективни жалби така и с граждански протест.

 • Така ли – какви права по точно ще си търсите – когато всички започнат да си плащат водата – тогава приказвайте за права. А от общината ще си търсите ли правата, за това че града е разположенвърху уранови залежи, за това че още се добива и експлоатира уран – нещо, което е в пъти по-вредно от безобидните количства във водата. Защото изобщо не става въпрос за радиация и дори токсичност. Ама никой не слуша по далече от мисълта ….наличие на уранови следи във водата….По нататък ясно се заяви от медии от министри и специалисти, че това не е опасна ситуация, сигнал, индицакия за да се предотврати евентуално стигането на действително опасни нива на каквито и да е вещества във водата!

  • Не става въпрос за следи ,а за превишение в пъти на пределно допустимите концентрации.
   Ако градът е разположен върху залежи от уран , защо се допуска добив на вода от тези места?
   Става въпрос за безхаберието на чиновниците , на които разчитаме да ни пазят.

 • Точно описано е по-горе. Показателите са така заложени, че при първа индикация че някои от тях са завишени, да започне да се действа. Няма такива малоумни прагове, че надвишавайки ги водата да вземе да изтрови хората. И не защото някой се е загрижил толкова за нас, ами защото действително тогава ще има правни и законови основания за жалби на граждани. А и командите и директивите от Европа все пак хващат дикиш и тука в Асково. Ми така стоят нещата .

 • Очаквам прокуратурата да повдигне обвинения по глава първа и всички останало, свързано с геноцид, престъпление срещу Държава , човечеството и всички слабоумни , живеещи и умиращи в Хасково. Да го видя сега оня тъпоумник от хелзинския комитет дали ще се бори за правата ни!

  • Явно чиновниците от които зависи контрола на водата не знаят защо ходят на работа.
   Докога ще продължава така? Защо трябва от нашите данъци да им се плащат заплати?

 • НАРЕДБА № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата,
  предназначена за питейно-битови цели
  Чл. 10. (1) Във всички случаи на несъответствие на качеството на питейната вода с определените по
  приложение № 1 изисквания водоснабдителните организации незабавно провеждат или възлагат проучване
  с цел установяване на причината, като своевременно информират органите на ДЗК.
  (3) (Изм. – ДВ, бр. 1 от 2011 г., доп., бр. 102 от 2014 г.) В случай че питейната вода представлява
  потенциална опасност за здравето поради несъответствие със стойностите на показателите по приложение
  № 1 или друга причина, органите на ДЗК забраняват подаването на питейна вода или ограничават
  употребата й, като незабавно уведомяват потребителите за това и им предоставят необходимите съвети.
  При необходимост могат да се предприемат и други действия за опазване на здравето.

 • надявам се сега областният управител, общината и рзи да внесат обвинителен акт срещу басейнова дирекция – Пловдив, с идеята тези които са носили отговорност за уведомяването и контрола да бъдат поне уволнени, защото са отровили маса народ в града, включително и аз

 • Нека назовът имената на техните експерти и вивовните за това…Аз имам малки деца които комсумират от ЗЛАТНАТА Хасковска вода по три лв.кубика…Поне това са длъжни да направят…

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.