Регион

ДАНС хвана петима терористи на Капитан Андреево

Петима германски граждани са задържани за съпричастност към терористична организация, четирима от тях са експулсирани, съобщават от Държавна агенция „Национална сигурност”.

На 12 април служители на ДАНС със съдействието на полицаи са задържали на ГКПП „Капитан Андреево” петима германски граждани, единият от които е непълнолетен. Те са пътували с влак от Букурещ за Истанбул. Съществуват основатели подозрения за съпричастност на лицата към терористична организация.

В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за тъй наречените чуждестранни бойци – терористи.

Според събраните данни четирима от задържаните са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Непълнолетният е целял да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка.

Германските власти са им наложили забрана да напускат територията на Германия с цел възпрепятстване на присъединяването им към групировката в Сирия и Ирак. Единият от задържаните е ползвал паспорт на друг германски гражданин.

Предвид основателното подозрение за участие на петимата германски граждани в терористична организация, данните за осъществяваната от тях дейност и целта на пътуването им, е оценено, че присъствието им на територията на България представлява заплаха за националната сигурност. В тази връзка са предприети незабавни действия по задържане на четирите пълнолетни лица за срок от 24 ч.

Непълнолетният е предаден на служители от Дирекция „Социално подпомагане” до предаването му на семейството му в Германия.

Със заповед на председателя на ДАНС на четири от лицата са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България”. Мерките са изпълнени от компетентните органи.

Един коментар

  1. Добре, че немските служби са им заповядали на нашите от ДАНС да ги спрат. Иначе в бг каналите за бежанци не ги спират, но кажат ли чуждите служби и веднага се действа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button