Регион

Искат постоянен арест за петима от зрелищно задържаните каналджии

Свиленградската районна прокуратура внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 17-годишния И. М., Лозко Г. на 20 г., 29-годишните Милен П. и Иво П. и Билал С. на 19 г., афганистански гражданин, съобщават от държавното обвинение. Както Haskovo.info писа вчера, те бяха зрелищно арестувани и оказаха съпротива.

В периода от 16 до 19 април в землището на Свиленград, Харманли и София те подпомагали група от лица – граждани на Афганистан, Пакистан и Ирак, да пребивават и преминават през България, като за целта са използвали автомобили и част от лицата са ненавършили 16-годишна възраст.

Разследването по делото е започнало на 16 април 2017 срещу неизвестен извършител за това, че изнудвал семейство иракски граждани да се разпоредят със сумата от 15 000 долара, за да им бъде върната тяхната едногодишна дъщеря. В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че иракското семейство заедно с група граждани от Пакистан и Афганистан, общо 11 лица, са били преведени с лодки през река Марица от Турция през Гърция в България на 16 април 2017 г. рано сутринта.

Водили са ги двама афганистански каналджии, които ги оставили в землището на с. Капитан Андреево. Там ги очаквали автомобили, на които чужденците били качени. Родителите на едногодишното бебе, не успели да влязат в колите, и останали заедно с по-голямото си дете край селото. Тяхната едногодишна дъщеря, заедно с роднина на семейството, била качена в единия от автомобилите, който отпътувал за вътрешността на страната. Няколко часа по-късно родителите били задържани от патрули на „Гранична полиция“.

Останалите нелегалните мигранти и едногодишното бебе, същия ден, били превозени с автомобилите от землището на с. Капитан Андреево до къща в Харманли. Майката и бащата на едногодишното бебе подали жалба в полицията, че детето им е отведено с останалите мигранти и не знаят къде се намирало. По досъдебното производство е установено, че обвиняемият Билал С. е осъществил връзка с турски каналджии, които поискали 15 000 долара от иракското семейство, за да им върнат бебето. Детето е трябвало да бъде предадено на родителите си в София.

На 19 април детето е било транспортирано заедно с групата мигранти от Харманли до София с два автомобила. В тях пътували четиримата обвиняеми – български граждани. Единият автомобил се движел като пилотна кола и в нея пътували тримата обвиняеми, а втората кола била шофирана от четвъртия обвиняем.

При пристигането си в София групата мигранти и четиримата обвиняеми били задържани от служители на полицията. При задържането 17-годишният обвиняем И. М. оказал съпротива на служителите на МВР, в резултат, на което са причинени телесни увреждания на полицейски служител, за което е образувано отделно досъдебно производство.

Обвиняемият Билал С, се намира в България от 2015 г., като оттогава е в производство по предоставяне на статут на бежанец. Той няма криминални прояви.

Останалите четирима обвиняеми са осъждани и имат висящи досъдебни производства.

Предстои повдигане на обвинение и на други лица във връзка със случая. В момента мигрантите са настанени в Център към Дирекция „Миграция“ към МВР.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button