Любопитно

„Златна Тракия“ поведе Голямото хоро в Брюксел

Голямото български хоро, организирано от евродепутата Ева Майдел и под патронажа на председателя на Европейския Парламент Антонио Таяни се изви на централния площад в Брюксел в неделя.

„Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града. То е олицетворение на европейските ценности и демонстрира красотата на различните лица на нашия континент. С Голямото хоро в столицата на Европа показваме, че българската общност е активно свързана със своите обичаи и отворена към света“. Това заяви евродепутатът Ева Майдел пред събралите се на централния площад в Брюксел жители и гости на града, взели участие в хорото.

Хоро

Българско хоро се вие за пети пореден път на централния площад в Брюксел, като Ева Майдел продължава традицията, започната от Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия (2014 – 2016 г.). За първи път тази година хорото се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В официалната церемония участие взеха кметът на Брюксел Иван Мейор, белгийски политици и посланиците на България и други балкански държави в Белгия.

В танците се включиха българи от Белгия и съседни градове в Холандия и Германия.

Голямото хоро се проведе в рамките на фестивала Balkan Trafik!, в който участие взе и легендата на балканската музика Горан Брегович.

Хоро

Днес хасковската група се срещна със заместник кмета по културата на Брюксел Карин Лалийо, на която поднесоха специални подаръци от името на кмета на Хасково Добри Беливанов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button