Любопитно

Тополовград представя дигитализирани мегалитни паметници в НБУ

На научен семинар в Нов български университет в София днес ще бъдат представени резултатите от дигитализиране, документиране и популяризиране на културното наследство на община Тополовград, което е значимо не само за региона.

Заради големият брой съхранени тракийски долмени – най-ранните тракийски мегалитни гробници край селата Хлябово, Планиново и на други места – наричат Сакар планина мегалитния парк на България. „Долмен” е било името и на местното археологическо дружество, поставило началото на музейното дело в Тополовград през далечната 1934 г.

С подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство в продължение на 13 месеца в общината са извършени теренни археологически проучвания, фотозаснемане на територии с използването на съвременни технологии.

Разработената база данни съдържа подробна информация за състоянието на паметниците на културата и ще служи за научни цели на днешни и бъдещи изследователи. С тази цел резултатите се популяризират сред академичната общност.

Водещ на днешния форум е Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button