Регион

Харманли иска да се стопира фиктивната адресна регистрация на бежанци

Да се направят законови промени относно адресните регистрации на чужденци, получили международна закрила, предлагат от ръководството на община Харманли, съобщиха от пресслужбата на кметството.

Подадените заявления от бежанци за получаване на адресни регистрации на територията на общината нараства с високи темпове. Според граждани, в Харманли действат посредници, които правят примамливи оферти на хора в града и по селата, с цел да дадат съгласието си, в имотите им да се регистрират бежанци.

По закон, дадено лице може да се регистрира на определен адрес с изричното съгласие на собственика на имота, което той декларира пред кмета на съответната община или кметство. От друга страна, след като пакетът документи, необходим за регистрация е напълно изряден, кметът на общината или на съответното кметство няма законово основание да възпрепятства тази регистрация.

Така населението на община Харманли в последно време изкуствено набъбва значително. След като бежанците получат адресната си регистрация, те получават така необходимите им документи за самоличност, за да напуснат страната.

Самата регистрация на лицето обаче остава в националната база данни и при евентуална последваща продажба на имота или други обстоятелства, собствениците ще се сблъскат с непредвидени и неблагоприятни за тях казуси, категорични са юристи.

Ръководството на община Харманли съветва собственици на имоти, към които е отправено искане за регистрация на бежанци в жилищата им, добре да преценят евентуално неблагоприятните за тях последици.

В тази връзка, кметът Мария Киркова е категорична, че ще направи всичко възможно изискванията за получаване на адресни регистрации да бъдат променени, като предложи на народните представители да бъдат приети законови поправки в тази насока, с цел да се спрат фиктивните адресни регистрации на чужденци получили международна закрила.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button