Хасково

33 трудови злополуки в Хасковско за година

33 са трудовите злополуки през 2016 г. в Хасковска област по данни на НОИ. Статистиката показва, че 2 от тях са завършили с летален изход. Една трудова злополука е довела до инвалидност.

В сравнение с 2015 г., когато общия брой на трудовите злополуки е бил 52, е налице тенденция към намаляване с 19 броя. Намалял е броят на злополуките, довели до инвалидност, като през 2015-а те са били две.

Тази информация бе представена днес от Дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково, на заседание на Областния съвет по условия на труд. То бе председателствано от зам.-областния управител Росен Кузев. Докладът на инспекцията включваше отчет за дейността й през изминалата година.

Стана ясно, че са извършени общо 1484 проверки по спазване на трудовото законодателство в предприятия, развиващи всички икономическите дейности на територията на областта.

Проблем в сектора „Строителство“ продължава да бъде неефективното обезопасяване или липсата на такова на строителните обекти, както и на скелетата, на които се работи. Не се обезопасяват конструктивните отвори в сградите, пише в доклада. За анализирания период в някои предприятия от икономическия бранш „Производство на облекло“ се наблюдава негативна тенденция на връщане към порочната практика да се наемат работници и служители на непълно работно време, а де факто да работят по 8 часа, сочат в отчета си от инспекцията. Работа без трудови договори е констатирана и при сектора „Растениевъдство и животновъдство“.

Като цяло през 2016 г. на територията на региона се наблюдава тенденция към намаляване на нарушенията по забавено плащане на основните трудови възнаграждения на работещите. След контрол са решени проблеми, касаещи режима на работното време, почивките и отпуските, нормите на извънреден труд и др.

Областна

След заседанието на Областния съвет по условия на труд бе почетен 28 април – Световния ден за безопасност на труда и международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки. Бяха поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button