Генералният консул: Турция не допуска бежански наплив към България

Хасково

Турция изпълнява стриктно своя ангажимент пред Европейския съюз и не допуска бежански наплив към България и Европа. В момента на територията на Турция има около 3.5 млн. бежанци, 3 млн. от които от Сирия. Това съобщи в Хасково генералният консул в Генералното консулство на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който се срещна с областния управител Минко Ангелов.

Това е първата среща на дипломата в региона. Той е назначен на поста в края на 2016 г.

Генералният консул информира, че до днешна дата Турция е дала за бежанците от Сирия, Ирак и други страни над 25 милиарда долара. „Този ангажимент за овладяване на хуманитарната криза с милионите бягащи от война хора, е непосилен и труден за турската страна, но ние стриктно го спазваме, каза Ергани.

Среща

Срещата на дипломата и областният управител премина много ползотворно, както сам каза генералният консул. Ангелов представи от своя страна икономическия, културен и туристически потенциал на Хасковска област, възможностите за обмен на студенти, както и предпоставките на курорта Минерални бани за балнео туризъм на много високо равнище поради уникалния състав на минералната вода там.

Ергани остана впечатлен от чутото. „Вярвам в доброто местно сътрудничество и скорошното реализиране на общи проекти. Хасково е един от най-красивите български градове“, каза той.

Среща

След разговора двамата с Минко Ангелов се срещнаха с представители на Управителните съвети на търговско-промишлените палати на Хасково и Черкезкьой, Турция. Днес бе подписано официално първото споразумение между тези две палати за бъдещо сътрудничество в редица области – икономика, образование, култура. Подписи под документа сложиха председателите на ХТПП Янчо Янев и на бизнес организацията на Черкезкьой Сюлейман Козува.

Турската община е известна като много бързо развиващ се икономически регион. Само за последната година населението на Черкезкьой се е увеличило с 20 000 души, заради потребността от работна ръка и специалисти. Търговско-промишлената палата там помага за социалните услуги и вече е построила със средства на своите членове няколко училища.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.