Хасково

Минко Ангелов: Нови сондажи или пречиствателна станция ще решат проблема с урана

Областният управител Минко Ангелов направи отчет на свършеното от него и администрацията му през последните три месеца.

Един от най-важните проблеми е този със завишените показатели на уран и алфа активност в питейната вода на Хасково. Според Ангелов властите са взели адекватни мерки.

„Категорично не приемам квалификации, че водата на Хасково „винаги е била със завишен уран и не бива да се притесняваме“. Налице са завишени показатели на уран и много сериозно превишение на общата алфа активност, което изисква спешни действия, а не оправдателни формулировки на нечие престъпно бездействие.

Към момента проблемните помпени станции, с общо 14 кладенци – „Хасково 1“ и „Хасково 2“, са спрени. Остава ограничението водата да не се ползва за питейни нужди и продължава мониторинга на сондажите за радио-нуклеиди. Те се изследват в БАН, за което съдействах да стане по най-бързия начин. Изследванията ще покажат индикативната доза обща алфа активност, която е опасна за здравето на хората и това ще предопредели последващите действия.

Минко Ангелов

На МРРБ и МОСВ е възложено да изготвят инвестиционни предложения за решаване на проблема с водоснабдяването на Хасково, като вариантите са два – нови сондажи във вододайна зона с добри показатели за качество на водата или доставката и монтаж на модулна пречиствателна станция за помпени станции “Хасково 1“ и „Хасково 2“.

Сред акцентите в отчета е осигуряването на нормални и честни парламентарни избори, продължаването на строителството на оградата по границата с Турция, провеждането на редица областни комисии, както и ускоряване изграждането на кръгово кръстовище на пътя Хасково – Димитровград в района на строящите се заводи. Взети са решения за разтоварване на километричните опашки от камиони на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Във връзка с подписан от предишните управляващи договор с Европейската комисия за изграждане на нов временен бежански център до 2000 души на територията на Хасковска област, аз взех категорично решение и не подписах споразумението с МВР за изграждането на такъв център.

Този въпрос е много чувствителен за хората и смятам, че на територията на Хасковска област има прекалено много концентрация на бежанци – три приемателни центъра, сред които и най-големият в България – този в Харманли“, се казва още в отчета на Ангелов.

Областният отчита още ползотворни срещи с валията на Одрин Гюнай Йоздемир, президента Румен Радев, посланика на Руската Федерация Анатолий Макаров и генералния консул на Турция в Пловдив Хюсейн Ергани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.05.2017 15:30 15:30

няма „проблем с урана“ а ИНТРИГА наречена уран и рая която вярва в това въпреки че за 28 години преход всеки ден ги лъжат брутално и нагло.

я
я
09.05.2017 15:59 15:59

ТО НАЛИ ОНЗИ ОТ ГЕРБ ЖИВЕЕ НА МЛАДЕЖКИ ХЪЛМ. ИМА ГОЛЯЯЯМА КЪЩА. ДА АМА НА МЛАДЕЖКИ ХЪЛМ ОТ ГОДИНИ НЯМА ВОДА. МАЙ ТЕЗИ ДВА МИЛИОНА ДЕТО ЩЕ ГИ ОТПУСНЕ ДЪРЖАВАТА СА ДА МУ НАПРАВЯТ ВОДОПРОВОД НА ГЪРБАВИЯ

КЕНАНСКИ ШЕБЕК
КЕНАНСКИ ШЕБЕК
09.05.2017 16:19 16:19

ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ – ДА, НО НЕ НА СОНДАЖИ А НА ЯЗОВИР ТРАКИЕЦ!

John
John
09.05.2017 16:48 16:48

вземи да се удавиш в Тракиец!

Мим
Мим
10.05.2017 10:03 10:03

Поне за наше щастие няма Минко Ангелов да ни решава проблема :)))))

ДЖЕЙ ЛЕНО
ДЖЕЙ ЛЕНО
10.05.2017 10:38 10:38

ДЖОНИ БАТЕ МНОО СИ ПРОС-В ТРАКИЕЦ НЯМА УРАН, А В НОВИТЕ СОНДАЖИ ЩЕ ИМА-ГАРАНЦИЯ!

Райчо Райчев
Райчо Райчев
10.05.2017 15:54 15:54

Тези маолумници ще направят голяма глупост с тези сондажи та нали водоносния слой е замърсен с уран,новите сондажи ще ползват същия водоносен слой.

Expert2
Expert2
15.05.2017 23:27 23:27

Какво да очакваш от Делян Охлюва ,Станислав Тъпото, Георги Станков –
Семката и всички некадърни ГЕРБЕРИ, те нямат екпертизата за да ви решат проблема с качеството на питейната вода. Те могът само да крадът и правят мръсотии.
Борисов прибери си тези боклуци, защото те ще бъдат причината да ви изметем от парламента с колове и лопати!

Expert
Expert
15.05.2017 23:31 23:31

Какво да очакваш от Делян Охлюва ,Станислав Тъпото, Георги Станков –
Семката и всички некадърни ГЕРБЕРИ, те нямат екпертизата за да ви решат проблема с качеството на питейната вода. Те могът само да крадът и правят мръсотии.
Борисов прибери си тези боклуци, защото те ще бъдат причината да ви изметем от парламента с колове и лопати!

Back to top button