Любопитно

В Стамболово показаха карвинг под мотото „Красотата ще спаси света“

От години в СУ „Св. Климент Охридски“ село Стамболово учениците в професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ внедряват красота и естетика при приготвяне на кулинарни изделия.

Тази година групата по „Карвинг“ направи изложба под надслов „ Карвинг- изкуство за празници и красота“. Експозицията представи уменията на учениците за придаване на привлекателен и разнообразен вид на храната. Запознаха присъстващите с характерната празнично-обредна система по нашите земи. За всеки един празник: Коледа, Великден, Цветница и Гергьовден учениците демонстрираха умения за изработване на специфични украси и тяхното приложение при оформяне на готова продукция.

Стамболово

Карвингът възниква преди много столетия в Азия, разказаха учениците. Според легендата по време на Кралските празници, в Тайланд има традиция през последното пълнолуние на годината, в реката да се пускат фенери. През 1364 г. организаторът на събитието Нанг Напомас украсила своя фенер с изящно резбовани плодове. Крал Фра Руанг останал така възхитен от произведението й, че заповядал всички знатни дами в двореца да се учат на това изкуство.

От Тайланд изкуството се разпространява в Китай и Япония, а след това и в Европа.

Гости на събитието бяха възпитаници на училище „Св. св. Кирил и Методий“ от съседното с. Жълти бряг, бивши и настоящи учители, представители на общинска администрация Стамболово. Водещо мото в експозицията бе най-известната мисъл на Достоевски – „Красотата ще спаси света“.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button