Хасково

Мерят безплатно кръвното с модерни апарати в центъра на Хасково

Безплатно измерване на кръвното налягане с модерни електронни апарати и безплатни консултации ще се извършват на 17 май от 10 до 16 часа в центъра на Хасково по пешеходната зона между сградите на общината и областна администрация.

Модерните апарати за кръвно са с вградена технология за автоматичното откриване на предсърдното мъждене с точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

Инициативата е по повод Световния ден за борба с хипертонията и се провежда в общо 11 града в страната.

Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст, и след навършване на 65 г. достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене, към причинната връзка с артериалната хипертония и мозъчния инсулт. Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от предсърдното мъждене вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина. То е причина и за т. н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания.

Haskovo.info припомня, че миналата година на 17 май се организира подобна инициатива и тогава хасковлии извиха опашки за безплатните прегледи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Niko
Niko
16.05.2017 21:05 21:05

Плюскат като за последно, после здравословно си мерят кръвното…… хи, хи

Back to top button