Хасково

Опашки за безплатно измерване на кръвното до общината в Хасково

Опашки се извиха тази сутрин пред шатрата, където медици и млади червенокръстци извършват безплатно измерване на кръвното налягане. Повечето от чакащите хора преди обяд бяха възрастни.

Измерването се извършва с модерни електронни апарати и ще продължи до 16 часа. Апаратите са с вградена технология за автоматичното откриване на предсърдното мъждене с точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

Прегледи

Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст, и след навършване на 65 г. достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене, към причинната връзка с артериалната хипертония и мозъчния инсулт.

Инициативата е по повод Световния ден за борба с хипертонията и се провежда в общо 11 града в страната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button