Регион

Чакат нови проби на водата в 11-те димитровградски села

Предстои да се направят изследвания на радионуклеидите в питейната вода на десетте димитровградски села, където има завишени стойности на алфа активност. На базата на изследванията ще се изчисли индикативната доза, която е и окончателна, каза кметът на община Димитровград Иво Димов, който тази сутрин проведе среща с кметовете на десетте села.

Както Haskovo.info писа, с писмо от вчера следобед РЗИ – Хасково издава предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепедимични мерки за селата Крум, Ябълково, Сталево, Скобелево, Бодрово, Горски извор, Черногорово, Воден, Радиево и Крепост, където са установени несъответствия по показател обща алфа активност във водата.

Haskovo.info припомня, че водата във Върбица пък е забранена за пиене и готвене заради завишени стойности на уран.

Направена е организация за уведомяване на населението и осигуряване на бутилирана вода и питейна от водоноски от регламентирани водоизточници за приготвяне на храна в детските градини и училища.

На срещата присъстваха всички институции, имащи отношение по възникналия казус, както и директорите на двете детски градини в селата Черногорово и Горски извор и тримата директори на училища в Крепост, Ябълково и Радиево. Още днес в училищата и детските градини ще бъдат доставени диспенсъри с минерална вода за пиене.

Управителят на ВиК – Димитровград Петко Ангелов обясни, че и през септември са правени допълнителни изследвания, които са показали, че общата идикативната доза отговаря на стандартите. Очаква се и сега контролните проби да са под нормата.

„Следим качеството на водата постоянно и изчакваме контролните стойности. От днес, вече две водоноски по график ще обслужват шест села, а в останалите ще бъде доставена бутилирана минерална вода.“ обясни Ангелов на срещата.

Иво Димов допълни, че още вчера след получените предписания от РЗИ е водил разговори с кметовете на Пловдив, Стара Загора, Първомай и други за предоставяне на водоноски за посочените села.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
НЯКОЙ СИ
НЯКОЙ СИ
17.05.2017 20:21 20:21

ДА ВИ И МАЙКАТА БЕЗ ВОДА А И НАЙ СКЪПАТА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Ми
Ми
17.05.2017 20:55 20:55

Явя,ма тя Соня Димитрова Кво ѝ пука !?Кълца си путараната в р-т Орфей…..

Митю Клявката
Митю Клявката
17.05.2017 20:57 20:57

Ам мазна е вода не пие….
Кво завиждате????

дърт ЗАВИСТНИК
дърт ЗАВИСТНИК
17.05.2017 21:03 21:03

Ма той -Кунев-Гунев я кълца,та затуй е шеф на РЗИ!!!Па и деца няма…..п-ка,че дрънчи,хем вътре хвърляш,хем резултат нямааааа……

дърт ЗАВИСТНИК
дърт ЗАВИСТНИК
17.05.2017 21:07 21:07

Сто кила ракия даваааам изрусена Сонечка да притежаваааам………

Back to top button