2000 участници на етнофестивала в Баните, деца се завърнаха с плакет от Турция

Любопитно

Близо 2000 деца, 80 групови и 25 индивидуални изпълнители от 17 области и 44 населени места от цяла България, Индия, Молдова, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина ще участват на международния етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ от 31 май до 1 юни – Международен ден на детето в Минерални бани.

За седемнадесета поредна година, чрез универсалния език на песента и танца, ще бъдат отправени посланията, които етнофестивалът носи, за единство и общо бъдеще на Балканите и Европа, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции.

Ще бъдат представени 78 училища, читалища, ОДК, ОДЗ, центрове и школи от България и чужбина. През двата фестивални дни изпълненията на участниците в етнофестивала ще бъдат оценявани от авторитетното жури: Анатолий Клочков – хореограф, Мирослав Славов – хореограф, Иван Кумичин – музиковед и фолклорист, Мария Георгиева – музиковед.

Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София ще запознаят участниците и гостите на фестивала със занаятите, които упражняват – везба, плетене на фуркет, шиене на кене, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдиве и др.

Ще бъде организиран Конкурс „Кулинарни изкушения”, в който ще вземат участие местни жители, които ще представят домашно приготвени ястия. Най-добре представилите се ще бъдат отличени с І, ІІ и ІІІ място и ще получат награда за домакинството.

Фестивалът се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“.
21 деца от община Минерални бани се представиха изключително успешно на детски фестивал в турската община Бююккаръщъран. В авторитетния международен форум взеха участие и фолклорни групи от Сърбия и Молдова.

Тринадесет от децата, които участваха на фестивала в Бююккаръщъран са ученици в СОУ „Христо Ботев” в село Караманци, където се изявяват като танцов състав към местното читалище „Св. св. Кирил и Методий“.

Останалите 8 участници са от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Минерални бани и са от вокална група „Изворче“ към читалище „Заря 1957”. Малките изпълнителки са обучавани от народната певица Тонка Колева.

Визитата се осъществи с подкрепата на кмета Мюмюн Искендер, който от години подпомага развитиета на културата в Минерални бани и международните изяви на местните творци.

Културната делегация от Минерални бани беше водена от шефката на дирекция „Хуманитарни дейности” Гинка Тенчева.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.