Любопитно

2000 участници на етнофестивала в Баните, деца се завърнаха с плакет от Турция

Близо 2000 деца, 80 групови и 25 индивидуални изпълнители от 17 области и 44 населени места от цяла България, Индия, Молдова, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина ще участват на международния етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ от 31 май до 1 юни – Международен ден на детето в Минерални бани.

За седемнадесета поредна година, чрез универсалния език на песента и танца, ще бъдат отправени посланията, които етнофестивалът носи, за единство и общо бъдеще на Балканите и Европа, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции.

Ще бъдат представени 78 училища, читалища, ОДК, ОДЗ, центрове и школи от България и чужбина. През двата фестивални дни изпълненията на участниците в етнофестивала ще бъдат оценявани от авторитетното жури: Анатолий Клочков – хореограф, Мирослав Славов – хореограф, Иван Кумичин – музиковед и фолклорист, Мария Георгиева – музиковед.

Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София ще запознаят участниците и гостите на фестивала със занаятите, които упражняват – везба, плетене на фуркет, шиене на кене, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдиве и др.

Ще бъде организиран Конкурс „Кулинарни изкушения”, в който ще вземат участие местни жители, които ще представят домашно приготвени ястия. Най-добре представилите се ще бъдат отличени с І, ІІ и ІІІ място и ще получат награда за домакинството.

Фестивалът се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“.
21 деца от община Минерални бани се представиха изключително успешно на детски фестивал в турската община Бююккаръщъран. В авторитетния международен форум взеха участие и фолклорни групи от Сърбия и Молдова.

Тринадесет от децата, които участваха на фестивала в Бююккаръщъран са ученици в СОУ „Христо Ботев” в село Караманци, където се изявяват като танцов състав към местното читалище „Св. св. Кирил и Методий“.

Останалите 8 участници са от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Минерални бани и са от вокална група „Изворче“ към читалище „Заря 1957”. Малките изпълнителки са обучавани от народната певица Тонка Колева.

Визитата се осъществи с подкрепата на кмета Мюмюн Искендер, който от години подпомага развитиета на културата в Минерални бани и международните изяви на местните творци.

Културната делегация от Минерални бани беше водена от шефката на дирекция „Хуманитарни дейности” Гинка Тенчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button