Регион

Стотици се поклониха на Илиева нива

Традиционен събор-поклонение в памет зверски избитите тракийски бежанци бе организиран на Илиева нива от община Ивайловград.

Венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Десетки балони, с цветовете на националното знаме, полетяха в небето в памет на избитите през 1913 г. По време на Междусъюзническата война османската войска убива над 200 бебета и деца, скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия.

Поклонение

В честването участваха областният управител Станислав Дечев, кметът на Ивайловград Диана Овчарова, депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт, наследници на бежанците.

Поклонение

„Историческите факти няма как да бъдат променени. Събитията и жертвите няма как да бъдат забравени. Болката не може да бъде заличена. Защото няма българско сърце, което да не кърви, когато идва тук на Илиева нива“, каза в словото си Дечев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button