Регион

Искендер: Минерални бани понася икономически вреди заради урана във водата на Хасково

Община Минерални бани понася икономически вреди заради урана във водата на Хасково.

Много от хората заявили почивки в националния курорт отказват своите резервации, защото си мислят, че след като е открит уран във водата на Хасково, следва да има такъв и в Минерални бани, информираха хотелиери. Във водата на Минерални бани не е открито съдържание на уран и хората могат да бъдат спокойни, каза кметът на общината Мюмюн Искендер.

Много хора си мислят, че Минерални бани е едва ли не квартал на Хасково. Терминът Хасковски минерални бани, който много хора продължават да използват къде умишлено, къде от неинформираност, отдавна е изчерпан от съдържание и не би трябвало да влиза в обръщение, каза още кметът Мюмюн Искендер. Повече от 30 години Минерални бани е самостоятелна община и близостта й до областния град е по-скоро географска даденост, но не и административна. Водата в Минерални бани е перфектна, нейните качества не бива да бъдат поставяни под никакво съмнение и това трябва да стане достояние на хората от цялата страна.

Минералната вода в националния курорт не отстъпва по качества на тази в Карлови вари.
Според специалистите, курортът е уникален, най-вече с химичния състав на минералната вода. Тя е хипертермална с температура от 57 градуса и се характеризира като сулфатно-натриева, калциева и флуорна. Това, което я прави изключително полезна е, че лекува успешно болестта на Бюргер, както и заболявания на опорно-двигателния апарат. Подобни извори има само във Франция и Чехия.

С решение на Народното събрание и според новия закон за концесиите, 14-те минерални извори на територията на общината вече се стопанисват от нея. Общинското ръководство стопанисва и Старата градска баня, която също бе основно обновена и реконструирана със собствени средства.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.06.2017 12:05 12:05

Няма уран във водата на Минерални бани! Даже жители на гр. Хасково идват в националния курорт да пълнят вода за пиене!

2222
2222
07.06.2017 13:38 13:38

Несериозно е да се прави връзка между водата в Хасково и тази в Минерални бани. Това е уникален курорт и всеки, който има възможност трябва да го посети.

Приятел на М.И.
Приятел на М.И.
07.06.2017 15:28 15:28

Уважаемият кмет да пита преди да говори по темата, защото всяка минерална вода е малко или повече радиоактивна, иначе защо лекува ? А радиацията в тази вода лекува онкологични проблеми, но ако успее да хване началото на такова заболяване-това е!

1111
1111
08.06.2017 2:26 2:26

Продавам фар за Балканче

гртъуоолццб
гртъуоолццб
08.06.2017 10:52 10:52

Щщщ. Ччачщ

Back to top button