Хасково

Водният режим пести вода, засега остава 12 часа на ден

Увеличаване на дебита на кладенците чрез използването на така наречената „въздушна пушка“ е един от вариантите за справяне с водната криза в Хасково. Новото предложение е на един от доайените във ВиК Константин Калинов и беше представено на среща на ръководители във водното дружество днес.

Срещата беше свикана от бившият управител Атанас Бързев, но на нея дойдоха само Калинов и бившият началник Район Хасково Атанас Димов. Били са поканени почти всички бивши и сегашни ръководители.

Идеята на Калинов е кладенците да бъдат „гръмнати“, какъвто бил жаргонът в този случай, т.е. чрез вкарване на голямо количество въздух под налягане те да се почистят. Така дебитът им се увеличавал. По груби сметки това струвало 2 000 лева на кладенец.

Бързев припомни своите предложения за намаляване на загубите на вода чрез вкарване на нови тръби в съществуващите и пускането на кладенците в „Узунджово 1“.

Засега водният режим върши работа и са се натрупали 8 000 кубика запаси в резервоарите, коментира пред Haskovo.info управителят на ВиК Тодор Марков. Засега няма нужда от допълнително спиране на водата и остава 12 часа на ден за различните квартали. Първоначалните опасения бяха, че в този вариант режимът няма да е ефективен и няма да се пести достатъчно вода.

Според Марков почистването на кладенците чрез „въздушна пушка“ може да се случи, но това би означавало спирането им временно, което в момент на режим не е удачно. Той допълни, че технологията тръба в тръба на този етап няма как да се изпълни. Невъзможно било и възстановяването на станция „Узунджово 1“, защото тръбопроводът вече не може да се ползва, а самата тя е почти напълно разрушена. За такова възстановяване биха били нужни милиони.

Междувременно утре се очакват резултатите от спрените кладенци в Хасково. Ако те се окажат добри, водата от тях ще бъде пусната и водният режим ще остане в историята.

Димов, Бързев и Калинов
Димов, Бързев и Калинов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
кретените от ВиК
кретените от ВиК
08.06.2017 18:24 18:24

Кретените от ВиК защо спират водата след 5 когато се прибирам от работа? да ви .ба майката

Иван
Иван
08.06.2017 20:55 20:55

А ще намалите ли цената от 3 лева за кубик,най скъпата в цялата ни бедна и нещастна родина.

Анонимен
Анонимен
08.06.2017 20:57 20:57
Отговор до  Иван

Шь я намалят,шь я намалят, те Делянчо и Беливанчо точно тва викат.

заинтригуван
заинтригуван
10.06.2017 18:55 18:55

не приема съвети марков от хора оставили следа с труда си в ХАСКОВО , той е като двуглав орел едната му глава е ПРАЗНА а другата без МОЗЪК

Back to top button