Любопитно

Музеят вече надхвърли посещаемостта си за 2016-а

Само за първите шест месеца на тази година хасковският Регионален исторически музей надхвърли броя на посетителите си за цялата 2016 г. Тогава експозициите са разгледали 3 000 посетители. От януари насам, до средата на месеца, те вече са 3100.

Ръстът на посещенията започна още от есента на миналата година, когато бе открита разположената на два етажа, обновена зала „Археология“. Затова допринесе и новата визия за развитие на музея, който да бъде все по-привлекателен и атрактивен за посещения.

Една от тези инициативи е „Съботна работилница“, в която деца и родители изработваха сурвачки, мартеници и боядисваха великденски яйца, напътствани от етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова. Голям интерес предизвика и презентацията за живота и делото на Васил Левски, която бе показана на над 500 петокласници през февруари, по повод годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Хасковският музей е един от малкото, които може да се похвали със собствена филмотека от документални ленти. Една от тях, посветена на Освобождението на Хасково и Димитровград, бе прожектирана на войниците и офицерите от тукашното военно поделение по повод 3-ти март.

Ученици от Димитровград пък гледаха документален филм, посветен на професор д-р Асен Златаров, който е патрон на тяхното училище. Автор на филмите е д-р Красимира Узунова – главен уредник в отдел „Нова история“. Музейната експозиция в Паскалевата къща се превърна в едно от любимите места на хасковските ученици, които с възхищение разглеждаха възрожденските стаи, възкликвайки: „Колко хубаво е тук!“.

От началото на годината музейните сбирки са разгледани от 1549 ученици. При това не само от Хасково, но и от Димитровград, Харманли, Меричлери, Симеоновград и Кърджали.

Значителен е ръстът и на посетителите от чужбина. Ако за цялата 2016-а те са били 63, от януари насам вече са 105. Най-много са румънските туристи – 40, следвани от гостите от САЩ – 20, Китай – 6, Русия – 5, както и от граждани на Турция, Гърция, Великобритания, Испания, Швеция, Латвия, Италия.

В тяхна помощ е и информационният киоск в зала „Археология“, в който на английски и български са представени най-атрактивните обекти в цялата област. Към всеки от тях е прикрепен QR-код, показващ местоположението на обекта и най-подходящият маршрут, за да се стигне до него.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button