Любопитно

На Еньовденския базар: продават Райновски чай за църквата в „Орфей“

„Райновски чай“ се продава благотворително в къщичка №8 на Еньовденския базар в центъра на Хасково, който се провежда от днес до неделя.

Средствата, събрани от продажбата на чая ще са за завършването на църквата в хасковския квартал „Орфей“, обясни кметският наместник на димитровградското село Райново Митко Желязков. Той допълни, че чаят е от 10 вида билки, събрани от зоните в „Натура 2000“.

Базарът „Еньовден – празник на билките и здравето“ се организира от
Превантивно-информационен център по наркотични вещества, съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, общината и Младежкия център за трета година. Базарът е част от инициативите „Хасково срещу дрогата“ по повод 26 юни – Международния ден за борба с употребата и злоупотребата на наркотици.

Базар

В базара участват 14 фирми – производители на хранителни продукти на билкова основа, производители на пчелен мед, билки и фирми, които произвеждат козметика с билков екстракт. Девет фирми са за трета година на базара, а останалите са нови участници. Има и къщичка, където безплатни вкусотии предлагат от хасковската ПГТ „Александър Паскалев“.

На пресконференция в Младежкия център съобщиха, че на 24 юни от 10:30 до 14 часа ще има разказ за билките пред детски отдел към Регионална библиотека „Христо Смирненски“, работилница за цветя. В 12 часа ще бъде представен Еньовденски танц от фолклорен танцов състав „Южняче“, минаване под Еньовденски венец от билки и цветя за здраве на площада.

На 26 юни от 11 часа във ФСГ „Атанас Буров“ Весела Тотева ще се срещне с гимназисти и ще сподели с тях за личната си битка с наркотиците. От 15 часа ще има състезания по плуване на басейн „Фантазия“.

Снимки: Георги Даскалов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button