Регион

Външната миграция сред главните причини за демографската криза

Хасковската организация на Демократичния съюз на жените бе домакин на кръгла маса „Демографски проблеми и възможни решения“, състояла се в Минерални бани през уикенда.

Проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН припомни, че населението на България никога не е било по-високо от това през 1989 г., когато сме стигнали почти 9 млн. души. Тя отбеляза, че две трети от намалението на населението у нас се дължи на превеса на смъртността над раждаемостта, а една трета – на външната миграция.

Миграционните процеси са световни тенденции и е по-добре да се концентрираме върху политики, свързани с подобряването качеството на живота на хората в България, смята проф. Владимирова. Според нея България има достатъчно население, проблем обаче е ниската икономическа активност на трудоспособното население и високият дял на хората, които нито учат, нито работят.

Доц. Геновева Михова представи изследването си върху реалности и проблеми, свързани с възрастните хора. Нужни са активни политики за подкрепа на потенциала на възрастните хора, като обществено значим ресурс, посочи тя.

Участички във форума направиха предложения за подобряване на образованието, професионалната квалификация, здравеопазването, за подкрепа на семействата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button