Хасково

Професори от БАН взеха проби на водата за разследването за урана

Професори от БАН взеха проби на водата от Първа помпена станция в Хасково за сравнително изследване по експертиза, назначена от Районна прокуратура – Хасково.

Това стана в присъствието на тримата наблюдаващи прокурори по разследването дали има длъжностно лице, укрило информацията, че уранът в хасковската вода е над нормата. Това са прокурорите Румен Сираков, Николай Трендафилов и Тереза Скорчева.

Районният прокурор Сираков обясни, че се разследва цялата кореспонденция между институциите от 2010 г. насам. Разследването започна на 19 април и досега са разпитани около 50 свидетели, като то е вече от 15 тома, включващи над 2000 страници. Заради сложността му, разследването е удължено до 19 август.

Проби

Проф. Алексей Бендерев обясни, че сега се взимат бързи проби, показващи температурата, киселиността и количеството на разтворените вещества във водата, които са в норма. Отделно се взеха проби за радиоактивни изотопи на уран и радий, както и проби за тежки метали и микро- и макросъстав. Сега ще се вземат проби от водата между бившата уранова мина и кладенците на помпената станция. За обработката на резултатите ще е нужно време.

Проф. Радослав Наков обясни, че България е богата на уран и това не трябва да притеснява хората. Уранът съществува като естествен елемент и не трябва да се прави връзка с бившия уранодобив.

Haskovo.info припомня, че водата от 5 от кладенците на помпената станция наскоро бяха пуснати в мрежата на Хасково, а водата в областния град вече е разрешена за пиене и готвене.

За да докажат, че водата в Хасково е годна за пиене, двамата професори отпиха от чешма в помпената станция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Надежда Иванова
Надежда Иванова
05.07.2017 22:02 22:02

Едно е професорите да пийнат показно по глътка, друго е цял живот да пиеш, да готвиш, да се къпеш и т.н. с тази вода. А защо нищо не се казва за мангана?

Back to top button