Липса на кислород убива рибата в река Банска

Регион

Липса на кислород убива рибата в река банска, съобщават от РИОСВ-Хасково.

След постъпил сигнал за умряла риба в реката до димитровградското с. Каснаково, експерти от екоинспекцията и Регионална лаборатория в Хасково извършиха съвместна проверка по р. Банска, Терс дере, дерето след язовир „Сивата вода“ и ПСОВ на Бирената фабрика. Установено е наличие на маломерни и по-едри екземпляри мъртва риба в реката, в места със застояла вода и водна растителност.

Обходени са значителен брой труднодостъпни участъци от р. Банска и Терс дере с цел откриване на източника на замърсяване. Експресните анализи на място показаха много ниско съдържание на разтворен кислород във водите на реката, което е вероятната причина довела до измирането на рибата. Липсва кислород и в Терс дере, приемник на заустваните води след ПСОВ на Бирената, третираща водите от Северна индустриална зона – Хасково.

Взети са 6 проби, като резултатите ще бъдат готови до няколко дни. Възможни са и допълнителни проверки в зависимост от резултатите от изпитванията.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.