Отново забраниха да се пие водата в Хасково заради уран

Важно, Хасково

Отново забраниха за пиене водата в Хасково. Заповедта е издадена тази вечер от регионалната здравна инспекция в града, а причината – отново завишени стойности на уран

Haskovo.info припомня, че забраната за ползване на водата в Хасково за пиене и готвене падна официално само преди десетина дни. Междувременно в мрежата бяха пуснати част от спрените преди това кладенци, което сложи край на водния режим. Последните проби от преди 2 дни обаче отново са отчели превишаване на нормата за уран, макар и минимално.

Изследванията са взети на 5 юли и показват между 0,031 и 0,044 микрограма на литър при норма 0,03. Засега кладенци няма да бъдат спирани, уточниха от РЗИ, но уточниха, че ВиК трябва да учести мониторинга. От водното дружество отново трябва да осигурят и водоноски за населението.

На община Хасково е дадено предписание да осигури бутилирана вода за приготвянето на храна за детските градини и ясли, училища, социални и лечебни заведения.

Предписание

9 коментара

  • ЧЕ КАК НЯМА ДА Я ЗАБРАНЯТ НАЛИ ТРЯБВА НЯКАК ДА ОТКРАДНАТ ТЕЗИ 2 000 000 ЛЕВА!!!!!!!!А ИНАЧЕ УРАН ВЪВ ВОДАТА НЯМА-А-А-А-А-А-А-А-А-А-А!!!!!!!!!!!!

  • Колко уран има си пише в документа дето са ти го пуснали хората да го видиш. Т.е почти си няма…ама пак шум да дигаме. Тя винаги си е била такава водата тука. Баба ми тука е родена не знаеше какво е минерална вода- от чешмата си пиеше,естествено от там ни готвеше -почина на 99 години…Урана си е супер консервант ще знаете. Изобщо не знам от къде дойде тая мода да мерят уран-че той си е в земята ни винаги бил. Не го е посипал някой. Хасково винаги е било с такава вода над 1000 години има хора тука и те си пиели такава вода..сега ние я открихме че била уранова ам да е…1000 години уранова вода хората живеят сега ще им се паникьосваме. Абе видяхте ли то има и допустима грешка..ми ако са объркали баш токлова..та тамън сме си в норма. Баба казваше“ мишкини тупуртии“ или преведено много шум за нищо

  • НА МАЙКА ВИ В П-У_Т-К_А-Т-А ВЕЧЕ!!!!!!!! ВЛИНА, ИЗЛИНА, ВЛИНА, ИЗЛИНА….

  • Хайдеееа,Соня Димитрова РЗИ-ПАРЧЕТО в КАУША!Стига се е изрусявала и папкала дъ..ртата к.рва….

  • Плащаме си и уранана и всички други екстри !!!! Не сприрайте водата за въображаеми експерименти селяни

  • ГОСПОЖО СОНЯ ДИМИТРОВА.ЗАЩО НЕ ДАДЕТЕ МНЕНИЕТО СИ ЗА НАЛИВНАТА ВОДА ПО ГАРАЖИТЕ ,ПОЗНАТИ ОТ ПЛЕВЕН БЯХА ИЗНЕНАДАНИ ОТ ТАКЪВ ВИД ПРОДАЖБА.НЕКА ДОКУМЕНТА ЗА ГОДНОСТ ЗА ВСЯКА ЦИСТЕРНА БЪДЕ НА ВИДНО МЯСТО ПРИ ПРОДАВАЧА И СЪОТВЕТНО ПРИ ДОСТАВЧИКА.ИЛИ САМО ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА БИХА ДАЛИ ЯСНОТА,НО ВИЕ СТЕ С АВТОРИТЕТ ИСЕ НАДЯВАМЕ ДА НЕ ДОПУСНЕТЕ ТОВА.

  • А тази наливна вода от къде е тя годна лие,че аз вземам за родителите си?Моля ви дай те яснота!

  • А сещате ли се, че може и да не пиете вода от чешмата, но се къпете с нея и ако има уран тий се приема през кожата?

  • Имаше уран отпуснаха 2 милиона -няма уран ама нещо не можаха да си поделят парите и хоп пак уран.А защо цената на водата продължава да е 3 лева ,няма ли контролен орган-регулатор който да се самосезира,по добре да пуснат водата от канала от Тракиец в мрежата даже ще е по чиста но пък затова доста по ефтина така и така никой не пие от тази вода.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.