Любопитно

Читалище „Тракия 2008“ в Хасково с ново дарение

Ново дарение обогати книжния фонд на читалище „Тракия 2008“ в Хасково. Културното средище получи луксозен албум „Корени във времето – цариградската българска общност в миналото и сега“. Изданието е отпечатано със съдействието на Министерството на външните работи и Генералното консулство на България в Истанбул.

На български, турски и английски език изданието е своеобразен пътеводител за българското културно и историческо наследство в Турция. То съдържа документи и снимки, осигурени от фондовете на Държавна агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методи“, Националния исторически музей, Тракийския научен институт и Македонския научен институт, Фондацията на православните църкви в Истанбул.

Албумът припомня, че сред милионите жители на града край Босфора са и цариградските българи, които днес са пазители на богатото родно наследство, показано и в постоянната изложба в реставрираната сграда на Метоха към църквата „Св. Стефан“.

Книги, дарени през последните години на читалище „Тракия 2008“ и Тракийското дружество от институции и граждани, бяха подредени на изложба, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button