Хасково

Тракийци отново изпращат учебници за българското неделно училище в Истанбул

В Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково опаковат поредната пратка за българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул.

В кашоните са подредени нови учебници по български език, литература, роден край, история и цивилизации, география и други предмети, които се изучават от 1 до 12 клас. С тях децата от българската общност ще започнат новата учебна година в неделното училище с директор Невин Даудова. Учебниците, учебните терадки и книгите за учителя са предоставени безвъзмездно от най-голямото издателство за учебници, учебни помагала и методическа литература в България.

Благодарни сме на председателя Йоана Томова, която подкрепи нашето желание да съхраняваме българския дух навсякъде по света, каза Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество.

Просветното средище в Истанбул е създадено преди две години по инициатива на генералното консулство на България в Истанбул с цел запазване на националното самосъзнание и българската културна идентичност на българите в града край Босфора. То е наследник на първото българско училище в Цариград, открито през 1857 г.

Това е третата акция, с която хасковските тракийци подкрепят родолюбивата идея. Както Haskovo.info писа, те изпратиха за нашите сънародници от всички възрасти лични дарения от речници, географски карти, справочници, художествена литература.

Освен учебниците за българското училище днес заминаха и плакати от Областния администрация. Те са част от кампанията „Час по родолюбие“, инициирана от Областния управител Станислав Дечев.

По идея на губернатора във всяка класна стая в Хасковска област са поставени плакати с националните символи и тяхното значение. Общо 1384 информационни плаката вече красят класните стаи на всички училища в Хасковска област. Идеята е всяко дете да знае основните послания на националното знаме, герба на Република България, химна на Родината и основна информация за Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button