Хасково

Община Хасково спечели делото за незавършената сграда на „Смокините“

Община Хасково спечели делото за незавършената сграда в почивната станция „Смокините“, съобщават от кметството.

Върховния административен съд излезе с решение от 6 юли по делото образувано по касационна жалба на общината и главния архитект на община Созопол срещу решение на административен съд Бургас.

Според бургаския съд сграда в строеж в почивния лагер на община Хасково е незаконна. Съдът в Бургас обяви и за нищожно издаденото разрешително за строеж.

ВАС счита, че строителството попада в досегашната застроена територия на базата на община Хасково. Новата сграда е на мястото на компрометирани стари постройки. Тя не противоречи на законови разпоредби, затова отменя решението на административен съд Бургас. Сградата е в горска територия, придобита през 2005 г. с договор за замяна между общината и Национално управление на горите. Теренът е актуван като публична общинска собственост през 2008 г. Решение за стореж е издадено от главния архитект на община Созопол през 2014 г.

Бургаският съд твърди, че сградата е незаконна, защото липсва ПУП, който бил задължителен. В решението на ВАС се казва обаче, че това нарушение не води до нищожността на административния акт. През 2016 г. е одобрен Общият устройствен план на Созопол, в него теренът на хасковската база е вписан като почивна станция.

Решението на ВАС е окончателно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button