Любопитно

„Пътуващото лятно кино“ минава през два града в Хасковско

Два града от Хасковска област са включени в шестата обиколка на националната кампания за възстановяване на летните кина в България – „Пътуващо лятно кино с БНТ1“.

На 23 юли от 21 часа инициативата организира обществена прожекция в лятното кино на Тополовград, а на следващия ден – 24 юли – на градския площад в Любимец.

Филмът на режисьора Ивайло Христов – „Каръци“ ще гледат любителите на откритото кино в Тополовград. Лентата дебютира на филмовия фестивал в Москва през 2015 г., където печели голямата награда – „Златен Свети Георги“ и се превръща в едва третата българска продукция, печелила престижното отличие. Следва триумф и на родна земя: филмът получава 5 награди на националния фестивал във Варна, сред които „Златна роза – 2015“, наградата на публиката и приз за най-добра женска роля на Елена Телбис; Българската филмова академия отрежда 6 статуетки на продукцията за най-добър пълнометражен филм, за сценарий, за филмов монтаж, за звукорежисъра и две за мъжки роли – главна за Ованес Торосян и поддържаща за Деян Донков; 20-тото издание на „София филм фест“ присъжда на „Каръци“ наградата на гилдията на българските кинокритици. Продукцията печели Grand Prix, както и отличието за най-добър игрален филм на шведския фестивал за международно кино High Coast, отличена е още на филмовите фестивали в Лос Анджелис и Кипър, и е българското предложение за номинациите за 89-ите награди „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Следващият филм от афиша на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ е „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ по сценарий и режисура на Иглика Трифонова. Сюжетът, в който участват съвремнни френски и български актьори, представя истински казус от трибунала в Хага и е своеобразно продължение на правосъдната тема във филмите на Иглика Трифонова след „Разкази за убийства“ и „Разследване“. Филмът дава заявка за успех още през 2011 г., когато печели наградата ScriptEast на кинофестивала в Кан. Световната му премиера е през ноември 2015 г. на международния фестивал Black Nights в Талин. Българската филмова академия присъжда пет отличия на продукцията – награда на Иглика Трифонова за режисура, на Теодосий Спасов за филмова музика, на Рали Ралчев за операторско майсторство, на Тома Вашаров за филмов монтаж и на Ованес Торосян за поддържаща мъжка роля. Следват: голямата награда на Международния фестивал на мотивационното кино (Ростов на Дон, Русия, 2016), „Бронзовия витяз“ от 26-я международен кинофестивал в Севастопол, наградата на община Бургас „Сребриста чайка“. Филмът „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, с чиято премиера бе открито юбилейното 20-то издание на международнияфилмов фестивал „София Филм Фест“ миналата година, ще бъде прожектиран на 24 юли на градския площад в Любимец.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button