Вдигнаха паметник с Левски и Ботев в центъра на Спахиево

Регион

Красив паметник под формата на книга с ликовете на Васил Левски и Христо Ботев вече е поставен в центъра на село Спахиево, община Минерални бани.

Автор е скулпторът Господин Тенев – Гуспата, а инициатор на родолюбивото начинание на Христина Хубенова, чиято майка Пенка Кирева е секретар на читалището „Христо Ботев“ в селото.

Паметник

Паметникът е направен с пари от дарения от фирми, а Гуспата е приел много присърце идеята и е свършил работата си за по-малко от месец. Много бързо се е справил и каменоделецът Петър Ташев от Асеновград. Образите на Левски и Ботев са в книга, защото мъдростта се предава благодарение на книгите, сподели Христина.

Идеята за паметника се е родила в началото на тази година. Ботев е изобразен, защото читалището носи неговото име, а Левски – във връзка със 180-годишнината от рождението му.

Мраморната книга е висока 1.50 метра, а с постамента – 2.20 м., ширината й е 80 см., а дебелината – 15 см. Образите на Левски и Ботев са от бял тасоски мрамор и са 50 на 37 см.

Официалното откриване на паметника ще е на 31 юли от 10:30 часа.

3 коментара

  • В Спахиево трябва да се направи паметник и на Ив Араклиев и ятака ме Бялко Запрянов отделно и на Николай Банев и тая неговата КУКЛА

  • бРАВО НА ХРИСТИНА!
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА КАТО НЕЯ ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ ПАМЕТ ЗА ИСТОРИЯТА.
    ПОВЕЧЕ РОДОЛЮБЦИ НИ ТРЯБВАТ.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.