Показват филм за феномена чакръкчийство – с хасковско участие

Любопитно

Премиера на филма „Чакръкчийството – изчезващо знание“ се състоя в Чешкия център в София.

Творбата разказва за съвременния поглед към дарбата на тези лечители в Балканския регион, чиито знания и умения обикновено се предават от баща на син.

Автор на филма е Василена Михайлова. Заснет е от Янко Найденов, доайен на операторите в Хасково, и Михаил Илиевски.

Филм

Проследяването на феномена чакръкчийство във филма тръгва от фолклорния, исторически образ на лечителя, като поднася интересни факти за научната и медицинска стойност на това знание, ценно притежание на малък брой хора. Снимките са правени в България, Македония и Чехия. Камерата надниква и в дома на дипломирания Паско Райчев, чакръкчия трето поколение от хасковската фамилия, известна в цяла България и извън нея.

Техниките на чaкръкчийството, с които се наместват изкълчени и навехнати кости и се отнема болката, в наши дни влизат в общите рамки на мануалната терапия, обясняват специалистите. Това е единственото медицинско направление, което днес е същото, както по времето на Хипократ и Авицена. Ръководствата по мануална терапия обясняват техники, познати още от египетските фрески. Със същите методии работят чакръкчиите и подобните на тях лечители в другите страни. Филмът внушава, че ако тези хора изчезнат, специфичните им знания много трудно ще се възстановят.

Филм

Премиерата на филма в Чешкия център не е случайна: най-големият изследовател и популяризатор на мануалната терапия в Източна Европа е чешкият лекар проф. д-р Карел Левит, основал прочутата Пражка школа за рехабилитация, гостувал в много страни, включително България. Неговият учебник е преведен на немски, английски, японски, испански и други езици.

Утре от 12 ч. филмът с продължителност 30 минути ще бъде показан по БНТ 2., а след това и по други телевизионни канали. Предстои да бъде монтирана и пълнометражната версия, сподели режисьорът Василена Михайлова.

Още новини

loading...

35 коментара

 • От филма се разбера, че с този интелект който имаш и без името на баща си както с познанията ти с този 10 месъчен курс по масажи който си изкарал умният човек вижда колко пари чиниш.

  • Всички сме ходили за помощ при този или при онзи………,но нкрая опираме до Димитров от Хасково.Колкото и да не им се вярва на много хора,но това е изтината.Нищо лошо за другите включае и Паско но явно толкова им са възможностите……..Ако решите да се свържите с него телефонът му е 0888 944 925.

  • Изкам да изкажа крайото си разочерование от Паско Райчев.Този човек е напълно деградирал умствено .За времето което бях при него за преглед се наслушах колко е кадърен,на какви „големи“ хора е помагал,как той това ,как той онова и прочие……Питаш го за заболяването си,а той ти говори неща за които сам може да си отговориш.Не стига ,че речникат му е много беден,че няма никаква медицинска култура,но и се сърди когато го попиташ отново за това което не си разбрал.Имам чувството,че този човек избива някакви комплекси.Ти отиваш при него с презумцията да ти помогне , надяваш се ,а то не стига ,че му слушаш глупостите ами не ти решава проблема – но пък ти оснавя кръвонасядания и трайна болка от интервенцияна.Поне да имаше някаква полза.Съжалявам, но този човек е с болен мозък.

   • На мене Иван Димитров от Хасково не само,че не ми помогна,но ми счупи и плаващо ребро-пак си ходя с патерица!

  • Реших да напиша няколко реда за Паско Райчев когото не познавах до преди месец и за впечатленито което ми направи,че е много ограничен човек.Освен за другарки и моабети друго не му се върти в главата.Поне да ми беше помогнал,ами той и това не направи.Абе много се аска и праска този човек.Много ме разочарова като интелект,професионална подготовка и умения .Хвалбите от статиите които прочетох за него не отговарят на написаното.

 • Вярно е че бащата на паско бай Тодор светла му памет беше ниво в чекратчийството. Вярно е също така че паско също е помогнал на много хора ,но на много хора е и навредил Според мен той трябва да си остане масажист защото в тази свера се е доказал че е добър,а не да чекратчийства и проблемат е в това че няма усета и нужното образование да прецени докаде да спре.Съжалявам за изказаното си мнение но смятам че човек трябва да прави това в което е добър, а не да се напъва и да се заблуждават хората С уважение бай Георги Налбантов бивш твой пациент.

 • Лежах преди 40 г. в болницата с диагноза-плексит-нагревки и много други процедури, но болката не стихваше(и когато майка ми е попитала докторите за състоянието ми-нищо страшно-любовна история хохохо. Бях в автобус и при отварянето на вратата ме изхвърли на спирката-разтегнато сухожилие явно … и се наложи да лежа в болница. Отидох при бай Тодор. Имаше много хора и ме препрати при брат му Златю(извинявам се, ако греша името…). Хвана ме за раменете , какво направи и на другият ден всичко беше ок, болката отзвуча… Не ми взе пари. Отидох да му дам пари или подарък , но ми бе отказано. Всичко е истина, което ви пиша. И когато влезе в съда бай Тодор, бяха събрали подписи и мисля, че го осъдиха, бях напуснала града и учреждението. Добри чекратчии бяха двамата братя-бай Тодор и бай Златю. Тодор мисля, че имаше син, осъдиха го не само него, а и още двама, общо трима за изнасилване, а тя от хайлайфа шафрантъ характеристика… и сега се говори, не съм в Хасково, но когато понякога ходя казват, че синът на Тодор в Пловдив/чекратчия , но до там, все пак са минали много години от тогава,,,, При социализма двамата братя бяха непрекъснато под обстрел… Бог да ги прости. На много хора помагаха, завист от страна на лекарите … Дайте инфо за сина на Тодор ?!

 • Не мога да ви дам информация за сина на бай Тодор,но мога да ви дам друга за човек със златни ръце и добро сърце.Той не може да бъде класифициран като чекратчия защото е с висше медицинско образование, но прилага професионално методите на чекратчийството “Мануалната терапия“ и ги допълва при необходимост с медикаментозна терапия.Той не се рекламира.Мотото му е “най добрата реклама е доволният пациент.Той ще каже на втори; трети и т. н“.Свидетел съм на посещения на пациенти от цяла България,оплакващи се от най различни заболявания на опорно-двигателния апарат,с изкълчвания, с навехвания,с плексити,радиколити,с дискови хернии и т н; При него идват на раздвижване пациенти след претърпяли операция на колянна става изпратени лично от Доц. Тони Георгиев,други изпратени от Д-р Илиян Стоев – завеждащ клиника “Грабначен център –5-та градска в София и т.н.Не изминава и седмица да не е посетен от спортисти и треньори не само от Хасковски регион.При едно от посещенията ми при него тази година “бях си извадила лакетната става“преди мен като пациент беше Стамен Белчев – бил треньор на ЦСКА по футбол.Вчакалнята му висят фотоси където се е снимал с изявени личности.Една от тях е с легендарния борец Сашо Томов. Може много да се говори за него но най добре е да се убедите сами. Може да го потърсите на телефон 0888 944 925.Казва се Иван Д.Димитров и живее в гр.Хасково бул.България 180. Стотина метра преди стадион Младост. Ганка Тодорова с благодарности от мен и моето семейство.Преди повече 10 години му се доверих и не сбърках.

  • Благодаря Ви ,че ме орентирахте към Димитров.Много съм му благодарна,че ме излекува.Той е голям професионалист.Няма да престана да изтъквам уменията му,защото страдащите хора трябва да знаят,че могат да му се доверят.

  • Заставам със името си ,че Иван Димитров е професионалист в професията си.Страдам от дискова херния на Л5 – С1. Препоръчаха ми да посетя Паско Райчев ,който бип много добър ,пък и бил син на известния бай Тодор – чакратчията от Хасково.Посетих Паско в кабинетът му в Пловдив /аз съм от този град / като подходих с доверие и надежда за помощ.Бях уверявана ,че няколко дена след манипулацията ще бъда по добре,но за мое разочерование вместо подобрение получих усложнение.Болката беше непоносима затова отидох отново при Паско.Натисна ме отново в областа на кръста и ми каза че всичко ще е на ред.Между временно се лекувах и с медикаменти изписани ми от личния ми лекар.Отидох за трети път отново с някаква надежда,но вместо това получих отношение което е недопустимо за човек имащ претенции за добро възпитание .Тръгнах си крайно ядосана и разочерована от поведението на този крайно невъзпитан, ограничен , не професионарно подготвен и ИЗМИСЛЕН за мен човек.Търсейки решение на проблема ми по случайност при изчакване за преглед в университетска болница Свети Георги гр. Пловдив споделяйки за проблема си с изчакваща като мен пациенка /преглед при уролог / ми даде визитната картичка на Иван Димитров от Хасково.Веднага след прегледа при уролога и като разбрах че нямам урологичен проблем посетих въпросния Димитров.Изказвам възхищението си от този човек.След прегледа ,мануалната терапия и изписаното лечение след 6-7 дни ми се живееше отново.Бях не въстановена напълно но жизнена и обнадеждена.Този човек има златни ръце ,,интелигентен,образован и най вече професионално подготвен. Благодаря Ви , че чрез сайта на НЕКАДЪРНИЯ И ИЗПРАЗНЕНИЯ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ ФЕНОМЕН стана достояние за истинския професионалист.

 • Ванка знаеш, че познавам добре и двама Ви с Паско и чак сега искам да ти призная пич,че си по добрия.Не се възгордявай! Д-р Иванов

 • Дайте инфо за Паско Райчев, за което предварително ви Благодарим!
  Щом е син на бай Тодор, то крушата не пада по далеч от дървото!
  Бай Тодор, Вечна му памет, беше известен чекратчия в града(, но преследван от властите на града..), а и живееше наблизо до д-р Камбуров/вътрешни болести(забрана имаше да упражнява докторската си професия, бездетни… и брат му Камбуров, вторият имаше фурна и целият град се стичаха при фурнаджиите(мъж, жена и щерка им Латка (Лада) Камбурова… В очакване сме за връзка с него: GEM, дом.телефон, град, и пр. … Хубав ден!

 • До колкото знам горе цетирания Иван Димитров и Паско Райчев са братовчеди.Така че звънни на единия да разбереш за другия.

 • Може и да греша но Бай Тодор живееше на ул АСТИ и имаше син Райчо беше агроном в узянджово Там известно време работеше и жена му Ваня Райчева -агроном РЗ беше хубава булка но след смърта на Райчо изчезна Мисля че отиде да живее при Тодор Тодев -агроном вдовец във вилата му на КЕНАНА Стара любов вземаха се най после преди години

 • Паскал си е един обикновен масажист. Няма данни за чекръкчия. Ако не е славата на баща му, няма кой да иде при него. От млади години обича да разтрива, най-вече жени. Няма нищо общо с феномен. Нека си масажира, за което е изкарал курсове.

 • Измислен феномен е Паскал. Прави се на такъв, ама не става. Хвалби и лъжи разпространява сам за себе си. Всички в Хасково знаят, че не струва. Затова не се забравят и мръсотиите му.

 • По същия начин се плюеше по времето на комунизма и бай Тодор. И за него същото, че не става…, Не ставаше за докторите и сие от дс, но ставаше и помагаше на мнозина, не само той, а и брат му Златю. И двамата живееха в един квартал, в близост до парцаленото училище, в близост до парка(сега не зная дали съществува), в близост до бай Кольо Камбуров фурнаджията… Ще отидем на място при Паскал(доколкото се разбира от написаното – е син на бай Тодор или…) и ще ви информираме, …

 • Малкият син на бай Тодор чакръкчията не е чакръкчия, а масажист. Голяма е разликата. Няма защо Паскал да се кичи с името на баща си. Не подлъгвайте хората, защото който го боли, той е наивен и вярва на измислени лечители.

 • НАЙ ДОБРИЯ ЧАКРАТЧИЯ МЕЖДУ ВСИЧКИ МЕДИЦИ И НАЙ ДОБРИЯ МЕДИК МЕЖУ ВСИЧКИ ЧАКРАТЧИИ СЕ КАЗВА ИВАН Д ДИМИТРОВ ОТ ГРАД ХАСКОВО ТЕЛ. 0888 944 925. И АЗ МУ СЕ ДОВЕРИХ И НЕ СБЪРКАХ

 • Никакъв феномен не е малкия син на бай Тодор. Най-обикновен масажист си е, при това мераклия от млади години, за което има и присъда. Не му измисляйте умения, които изобщо не притежава. Пък и доста прост е и това не може да се скрие. Не лъжете хората, че може да помага. Какво като е син на бай Тодор, който наистина беше добър чакръкчия. Паскал няма нищо общо, а хвалбите не помагат.

 • А какво ви е мнението за внука на бай Тодор -Тодор Райчев,ходил ли е някой при него и доволен ли е,работи в Пловдив като кинезитерапевт,рехабилитатор,чакръкчия

 • Всички които се занимават с методите на чекратчийството,рехабилитацията,кинезетерапията и т.н. помагат при много заболявания.Лекарите също.Това са го правили и Паско и Стайчето и бай ти Хасан и кой ли не……Но много са малко тези които прилагат методите на лечение на чекратчийството и медицината. Горе цитираните имена не са от тези хора. В България има много надарени медицински специалисти които съчетават чекратцийството и медицината Един от тях е Иван Димитров от Хасково.Той е надарен мануален терапевт/чекратчия/, диагностик и медицински професионално подготвен специалист.Позволих си да напиша тази статия , зашото има много такива като мен които са ходили за помощ като при горе цитираните лица, но не са получили такава,а и ме впечатли и факта ,че Димитров не се рекламира по сайтове и т.н.,както го правят Паско и Стайчето,а него го рекламират доволните пациенти. Да е жив и здрав и да помага. Може да се свържите с него ако решите на тел. 0888 944 925.

 • Тодор Райчев-внука на Бай Тодор и син на брата на Паско Райчо е истинския наследник на дарбата на дядо си. Уникален талант, завършил професията си в институт, за разлика от чичо си. По едно „стечение“ на обстоятелствата и сина на Паско се казва Тодор Райчев, но в сравнение с братовчед си е един обикновен масажист и нищо повече. Тодор Райчев най-добрия рехабилитатор и чекръкчия и истинския наследник на бай Тодор работи на Понеделник пазара и няма нищо общо нито с чичо си Паско Райчев, нито с братовчед си също на име Тодор Райчев.

  • Госпожо Панова щом ще коментирате образователните цензове на фамилия Райчеви го правете компетентно. 1.Тодор Райчев син на Паско Райчев е магистар–кенезетерапевт и е завършил ВСА В.Левски гр. София.2. Тодор Райчев син на Райчо Райчев е завършил полувисшия мед.институт в гр Пловдив със специалност рехабилитатор.3.Паско Райчев има някакво образование по масажи и ако Ви интересува го попитайте лично.Така,че не подценявайте възможностите на Пасковия син защото е най образован от родата Райчеви.

   • И двамата Тошковци има много да се учат,а за Паско важи приказката:“ от стар турчин ходжа не става“.Нека да са живи и здрави и бъдещето е пред младите.

 • Тоя прехвален Иван Димитров е също като прехваления Паско. Хвания единия, удари другия.

  • Стари хасковлиьо преди повече от 10 дни посетих прехваляния според Вас Димитров от гр. Хасково.Бях с блокаж на кръста и не можех да се движа.След намесата му чрез извършена мануална терапия и изписаното ми от него лечение на 7-8 ден можех да ходя и да изпълнявам на 80% от ежедневните си задължения.Няма как да не засвидетелсвам благодарноста си към професионализмът му.Да е жив и здрав и да помага.За него научих от изложените по горе мнения и когато реших и аз да изкажа благодарноста си към него прочетох и написаните от вас редове.Всеки има право на мнение,но е хубаво когато Не се пише ей така на пук…….При посещението си при него за контролен преглед изчаквайки реда си чакаха хора които ползуват уменията му от много години и всичките се изказваха ласкаво за него и повярвайте ми те не са никак малко.Това правя и аз .Благодаря му от сърце.

 • НЕ бъдете наивни хора.Този Паско е само пози и чалъми.Умира да е на баша ама потенциал няма.Колкото остарява все по тъп става.Много е завислив, а както знаете зависта няма почивен ден.Поне да помагаше на страдащите толкова колкото и завиждаше ами то голямо разочерование.

 • Ходих,при прехваления т,н.д-р Димитров.Не е лекар а кинезитерапевт,алчен за пари.Два пъти ме вика за прищинан седалищен нерв,взе ми по 50 лв и не можа да го освободи.Съседите му казаха,че почти няма пациенти и ако дойде някой му дере кожата по 100 лв.

  • ХА–ХА–ХА ––Балабанче те други взимат само за преглед по стотачка,а тебе поне са те опънали и то два пъти.Така ,че……. трайкай си ……….на далавера си.

  • Ако си беше направил наистина труда да провериш за Димитров нямаше да пишеш глупости.Той записва по 5–6 пациента на ден.Не ги кара като на конвеер.Защо не Ви е помогнал г-н Балабанов не зная,но знам,че никога не си претупва пациентите и не се прави на велик Ако не може да помогне ти казва какво следва от там на сетне.Сигурен съм ,че и при теб е сторил същото.Убедих се ,че такава му е практиката.А ,че е кадърен за това не може да има спор.

 • От този саит научих за Г-н Димитров и в него искам да изкажа за огромната си благодарност и признателност към уменията му като матуален терапевт.Да си ми жив и здрав .

 • От всички потомствени,не потомствени и всякакви чакратчии,рехабилитатори,кинезитерапевти,масажисти,мануални терапевти и прочие и прочие които съм посещавал най много и трайно ми е помагал Димитров от Хасково.Независимо от наследственият фактор Паско да ме прощава но е светлинни години зад уменията на Димитров от Хасково.Така,че филмат си е филм,рекламата си е реклама ,ама уменията са си умения.

 • Ходих до Паско,ама той се оказа пълна трагедия бе хора.Язък,че толкова хора го хвалят,та и аз се подведох от тях.Не стига,че не ми помогна,ами такива травми ми нанесе,че още не мога да ги преживея.По никакъв начин не му се доверявайте!

 • Да Антоанета,той самия не бе убеден,че си е свършил работата и ми препоръча д-р Стоев Гръбначен център София,но за тях в нета има ужасни неща.Но парите не ми върна.Моля някой който се е отървал от ишияс да пише къде е получил помощ/

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.