Регион

Граничарските паметници получават статут на военни

Паметниците на граничарите, които са загинали, опазвайки неприкосновеността на държавната граница и обществения ред, получават статут на военни паметници. Това решиха депутатите, които приеха промени на второ четене в Закона за военните паметници.

Мотивът за промените в Закона за военните паметници е, че на територията на страната има много паметници и мемориални плочи на граничари. Тъй като те не се водят на отчет в общините и в регистъра на Министерството на отбраната, държавата и общините не полагат грижи за тяхното поддържане. Ако някой повреди такова паметно място, не действат никакви административно – наказателни разпоредби и деянието остава ненаказано.

Досега само два паметника от региона фигурираха в регистъра на военните паметници в Хасковска област.

Паметникът в центъра на свиленградското село Генералово е издигнат в знак на почит към трима граничари убити по време на българо-гръцки погранични сблъсъци в периода от 1948 до 1953 г. Забравен днес е фактът, че на въоръжения конфликт и героизма на българските граничари е посветен игралният филм „Наша земя“ на режисьора Стефан Сърчаджиев. В ролите участват Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Любомир Кабакчиев, Георги Калоянчев.

В мемориала на загиналите при охраната на границата в Ивайловград са поставени бюст-паметници, преместени от алеята на славата в бившия 13-ти граничен отряд в Любимец и заставите в Генералово и Вълче поле. За граничния отряд в Любимец пък напомня плочата, монтирана на стена на днешния временен център за настаняване на чужденци.

Най-новият мемориал в региона е чешмата и паметната плоча с имената на осмината загинали от отряда в Любимец, открит в с. Малко градище в чест на 70-годишнината от създаването на Гранични войски. Сред тях е младши сержант Асен Илиев, чието име носеше застава на грузинско- турската граница по времето на СССР.

Очакванията са, че законовата промяна на статута на граничарските паметници ще промени досегашната практика за тях да се грижат единствено на обществени начала и на доброволен принцип.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button