Любопитно

Баба Хафизе навърши 103 г. и черпи с къпана баница

Баба Хафизе Халил от село Винево навърши 103 г. Столетницата е родена и израснала в минералбанското селото.

Тук преминава целия й живот. Въпреки, че има трима синове и една дъщеря, тя предпочита да живее самостоятелно в собствената си къща. Нейните близки, които също живеят в селото идват да й донесат храна и да почистят къщата.

Когато била млада баба Хафизе е работила тютюн. Допреди една година тя сама се е грижела за градината си, разказаха още близките й. Съпругът на столетницата Джафер Мюслю починал преди 32 години и оттогава тя сама се справя със своя дом.

Специален поздрав и подаръци за навършващата 103 г. баба Хафизе изпрати кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Подаръците и парична сума по повод достолепната възраст на жителката на общината поднесе делегация, водена от председателя на общинския съвет Мехмед Лятиф. Нейните внуци почерпиха гостите от общината с къпана баница и други вкуснотии.

На територията на община Минерални бани има още 3-ма столетници. Доайени сред тях са баба Хафизе Халил и 103-годишната й наборка Ана Моллова Хаджиева от с. Караманци. Трета по възраст се нарежда Шефие Аптула Алиосман от с. Ангел войвода, чиито години вече са 101. Според тях пословичното дълголетие на живеещите в района хора се дължи най-вече на минералната вода и чистия въздух. Не на последно място е влиянието на мегалитните паметници от древността. Както вече бе установено, именно в този район са концентрирани множество култови места и светилища от епохата на прототраките, а древните хора са знаели кои са подходящите места за тяхното изграждане.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Банскалийски
Банскалийски
26.07.2017 15:25 15:25

Веднага махайте Янко Калоянов,че не си представям да живее 100 и косур.Такава гнида като него да се връща в Хасково и даскал по физическо.Ще му отива,на килограмите и прическата.

Анонимен
Анонимен
26.07.2017 19:25 19:25

da e giva i zdrava

възмутен
възмутен
27.07.2017 17:37 17:37

И защо гостите от общината не са се събули? Еййй, няма оправия! Показност, простащина и себелюбие…

Back to top button