Хасково

Основателят на Анонимните алкохолици в Хасково: Възстанових се след години на запои

Сбирките на Анонимните алкохолици (АА) в Хасково днес навършват 1 г. Както Haskovo.info писа, хората с проблеми с алкохола се събират в едно от помещенията към църквата „Свети Архангел Михаил“ в областния град. Такива сбирки се провеждат в 15 от по-големите градове на България, а по света са обхванати около 2 млн. души.

За събитието на откритата сбирка на петима от членовете от Хасково, присъстваха участници в АА от страната, както и специалисти като психологът Красимира Богданова от Хасково и началникът на отделение в държавната психиатрична болница в Раднево д-р Иван Добринов.

Участниците в сбирките на Анонимните алкохолици пазят самоличността си и не желаят да бъдат снимани. Основателят на хасковските сбирки се представи като Деан, което не е истинското му име.

Деан е на 38 г. и за него най-трудният период е бил между 2012 и 2015 г. „Започнах да пия алкохол, когато бях на 20 г. В началото всичко беше нормално – излизахме петък и събота. Можех да изпия една ракия и да спра. Алкохолизмът е болест, при която седнеш ли да пиеш, не можеш да спреш. От 2007-ма започнах да пия от обяд, а последните години и от сутринта“, сподели пред Haskovo.info Деан.

Основателят на хасковските сбирки сподели още, че не е семеен и заради алкохола с години не е можел да започне работа, имал е всякакви проблеми, включително е шофирал пиян.

„Влизал съм в болници, психиатрии – 4 пъти в Раднево, над 10 пъти в Хасково. Там ме изчистваха, излизах и пак започвах със запоите. От 3 г. започнах да посещавам сбирки на Анонимните алкохолици, а от 6 януари миналата година не съм пил и капка алкохол. От това няма излекуване, а този процес се нарича възстановяване“, допълни Деан.

Д-р Добринов посочи, че България е много изостанала в борбата с алкохолизма. Той подчерта, че това е хронично рецидивиращо заболяване, от което много хора загиват млади. Специалистът каза, че при тези сбирки хората запазват трезвеността си, възстановяват ценностната си система. В случая не се говори за излекуване, а за възстановяване или както го наричали поляците – трезвеене. Имало е случаи с алкохолици, които 20 г. не са опитвали алкохол и пак да се завърнат към запоите. Групите на Анонимните алкохолици се посещават от мъже и жени. Хората разказват за проблемите си, следват 12 стъпки на АА и така си помагат да останат трезви.

Д-р Добринов допълни, че мозъкът не прави разлика между това какъв е алкохолът, иламо много алкохолици, които пият само бира.

Днешната сбирка започна с минута мълчание за тези, които не са успели в борбата с алкохола.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button