Емблематичната диня от Любимец е на изчезване

Регион

Емблематичната диня от Любимец е на път да изчезне от пазара. Земеделците в Южна България отчитат поредната трудна година, в която заради ниските цени на вносната продукция са обречени на фалит.

Много производители се отказват или намаляват площите с бостани. Георги Любенов гледа дини вече половин век. Има си своя рецепта, а работата на полето започва още на есен. Гледа малко, колкото да изкара някой лев над пенсията. Но приходите всяка година са все по-малки. „Не върви на хубаво и не виждам някак да се оправят нещата“, казва Георги.

Дини

На борсата в Любимец заедно с дядо Гошо има десетки производители, но познатата за това място глъчка тази година я няма.

Докато ни показват как се познава хубавата диня земеделците обясняват, че цените тази година едва покриват разходите. Слави Желязков разказва, че миналата и по-миналата година дините са вървели по 25 – 30 ст. по това време, а Милко Козалиев допълва, че сега заради вноса са паднали и на 8 стотинки. Така разходите не се избиват. Хората не виждат, кой ще сее вече диня.

Дини

Вариантът да оцелеят е да рискуват с много разходи за много декари. Сега огромна част от продукцията остава на боклука или отива за храна на животните. Земеделците за пореден път призовават държавата да намери механизъм, за да запази техния поминък.

6 коментара

  • Хайде някой да напише статия, показваща как произвеждат дини в чужбина, за да са толкова евтини, а ние сами да си направим изводите кой крив, кой прав.

    • МНОГО Е ПРОСТО БЕ ГОСТ. СТОКАТА ОТ ГЪРЦИЯ Е ПО ЕВТИНА ЗАЩОТО ГЪРЦИТЕ ПОЛУЧАВАТ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ СУБСИДИИ. ПОВЕЧЕ ПОЛУЧАВАТ И ТУРЦИТЕ. СУБСИДИИТЕ СА ДОГОВОРЕНИ ОТ ЕВРЕЙСКАТА ГНЯС КУНЕВА. ТАКА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ГОДИНИ НАРЕД. ГЪРКА ВЗЕМА ОКОЛО 300 ЕВРА ЗА ДЕКАР ДИНИ. ПОДАРЪК ОТ ДЪРЖАВАТА.А ЕВРЕЙКАТА КУНЕВА УРЕДИ ЗА БЪЛГАРИТЕ -.ЕДИН ГОЛ ХУЙ. В РЕЗУЛТАТ ГЪРКА СВАЛЯ ЦЕНИТЕ. ЩОТО МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ. А БЪЛГАРИНА -НЕ. И ВМЕСТО ЕВРЕЙСКАТА ГНЯС ДА Е В ЗАТВОРА , НАЙ- МАЛКОТО ЗАРАДИ ТОВА И ЗАРАДИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ БАТ ВИ БОЙКО ВИНЕТУ Я БЕШЕ НАПРАВИЛ ВИЦЕПРЕМИЕР. ТОВА Е ИСТИНАТА

      • И ОЩЕ НЕЩО ДА КАЖА ЗА ЗАВЪРШЕК. ЕВРОСЪЮЗА Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ.ПОЛЕЗЕН Е ЕДИНСТВЕНО ЗА ПОЛИТИЦИТЕ КОИТО ПЪПЛЯТ ЗА ПОСТОВЕ И ОБЛАГИ. ВРЕДЕН Е ЗА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. И ДОКАТО НЕ ГО ОСЪЗНАЕМ ЩЕ ХОДИМ БОСИ И ГОЛИ.ЩЕ СЛУГУВАМЕ В ЗАПАДНИ ФИРМИ ЗА ЕДНО ПАРЧЕ ХЛЯБ.

  • Дали гръцките дини са присадка на тиква, че са сладки, а нашите с вкус на тиква? Вярно е , че гърците получават субсидии,но нека нашите производители да не правят шмекерии.

    • Много сте кухи също като тиквите,елате да гледате една година бустан,и ще ви видя на какво ще сеете вие,разбирачи …първо се научете да цените своето

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.