Любопитно

Откриват ретро апартамент от времето на соца за празника на Димитровград

Атрактивен ретро апартамент, който пресъздава времето от социалистическия бит откриват на бул. „Димитър Благоев“ 9 по повод 70-годишнината от създаването на Димитровград.

Апартаментът пресъздава времето след 1951 г., когато са построени вече първите блокове в новия град и хората се нанасят да живеят в тях по начин, който е по различен от познатия им живот на село. Правят се първите опити за създаване на удобство и уют. Дотогава пристигналите от всички краища на България бригадири, са настанени във временни дървени постройки и палатки.

Ретро

Апартаментът се състои от четири стаи. Всички предмети, които са показани в него са автентични. Поради недостига на жилища в началото в новопостроените апартаменти се настаняват по две семейства. Семейството, което е имало деца се е разполагало в спалнята и още една стая, а това без деца в отделна стая. Кухнята, банята и тоалетните са били общи за всички обитатели на жилището.

В апартамента пресъздаващ социалистическия бит най-атрактивна е кухнята, където бе изградена и мивка от тухли, типична за времето си. По това време във всяка кухня е имало легло с пружина, дървена маса, на която са се хранили хората и традиционния бял бюфет и посуда – съдове, чаши, чайници и други.

Ретро

Останалите стаи са спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие, съществувал във всички жилища, където жената е шиела и бродирала. Моделите жените са копирали от популярните за времето си списания – „Жената днес“, а по-късно и „Бурда“. В този кът на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели.

Гостната или всекидневната е стаята, в която се намира голяма масивна полирана маса с тежка плюшена покривка и т. нар. полирован бюфет, където са се нареждали по-скъпите сервизи. Интериорът се допълва от радио, грамофон и телевизор „Опера“, който се очаква да работи, за да могат посетителите да видят на живо черно-бялата картина на екрана.

Във всички стаи има характерните за онова време жакардови килими и ковьорчета по стените.
Четвърта стая е обзаведена като кабинет, която е предвидена да функционира в бъдеще като информационен център, където туристите ще могат да получават информация за забележителностите из общината и съседните такива.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button