Любопитно

Ели Видева в Любимец: Поезията първо трябва да се изстрада

Хасковската поетесата Ели Видева гостува в Любимец по повод дните на културата, посветени на празника на града.

Срещата-разговор се проведе в Дома на жената в читалище „Братолюбие-1884“, където авторката представи произведения от своето творчеството.

Ели Видева

След поетичната част, която се оказа различна, нестандартна и провокативна, Видева отговори на въпросите на присъстващите. В хода на разговора тя сподели, че „поезията е изкуство, което преди да се сътвори, трябва да се изстрада“, а всяко нейно стихотворение е плод на лични преживявания, моментни чувства и състояния.

През юли тази година Ели Видева получи голямата европейска награда за поезия от 21-ата международна писателска среща–фестивал „Поетични нощи“ в старата столица на Румъния Куртиа де Арджеш. Тя бе организирана от международната академия „Ориент Окцидент“, а в нея участваха 65 автори от 35 страни от целия свят. За европейската награда Ели Видева победи другия номиниран автор – Фиона Темпълтън от Шотландия.

Видева е дългогодишен председател на Клуба на дейците на културата в Хасково. Дълги години е и една от основните движещи сили на конкурса за дебютна книга „Южна пролет“. Автор е на 8 книги – „Огън под дъжда“ (1992), „Дом“ (1997), „Версия живот“ (2000), „Небесен конник“ (2003), „Думи за нататък“ (2005), „По оста“ (2008) „Оживявам“ (2011), „Под кривата круша“ (2014). В момента, поетесата работи върху следващата си книга. Член е на Съюза на българските писатели.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
делчо дърводелеца
делчо дърводелеца
25.08.2017 20:06 20:06

Като гледам Ели Видева колко е пълничка не вярвам да е страдала в поезията

Анонимен
Анонимен
26.08.2017 2:20 2:20

Явно, че според теб, само слабичките страдат! Страхотно умозаключение!

Back to top button