Любопитно

Вежди Рашидов показва „Японски вишни“ в родния Димитровград

Самостоятелна изложба на Вежди Рашидов с 35 акварела и 10 скулптури се открива в залите на димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев“ на 1 септември от 18 часа.

Експозицията е част от програмата на официалното честване на празника на Димитровград – 2 септември. Изложбата на именития художник е по покана на общината. Вежди Рашидов е роден в Димитровград и е почетен гражданин на града.

Изложбата е наречена „Японски вишни“. С тях Рашидов напомня за красотата, която всеки ден е пред очите ни и която много често пропускаме, забързани във всекидневието.

„Японските вишни в моя двор са с изящни цветове, наблюдавах ги дълго как се разтварят, всеки ден бяха различни и всеки ден ги рисувах различни. Този пробуден цвят, тази светлина, която влезе в акварелите ми, беше изненада и за самия мен“, споделя Рашидов. Той е световноизвестен скулптор, но познава изкуството на акварела от най-ранните си творчески години.

„Акварелът е трудна техника. Работи се с вода, а водата е една стихия. Да рисуваш с вода е все едно да овладееш тази стихия. Сякаш потапяш светлината във водата…“, обяснява художникът.

Изложбата на Вежди Рашидов ще остане в Димитровград до края на септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button