Любопитно

„Родна песен“ вдигна публиката на крака в Прага

Триумфално може да се нарече участието на хасковския смесен хор „Родна песен“, с диригент Вела Казакова и пианист Диди Ганева, в 8-мия Пражки международен музикален фестивал.

В събитието, което е част от световната музикална верига MuzikReisenFaszination участваха хорове от 8 страни – Германия, Италия, Дания, Турция, Румъния, Латвия, Естония и Полша.

Хор

Главната концертна изява на родните певци очарователно съвпадна с празника на Хасково – 8-ми септември и се състоя на вечерната концертна сесия в пражката църква „St. Salvator“, която приюти и останалите ансамбли в трите последователни фестивални дни. Регламента включваше 40-минутна програма на всеки от тях.

По всеобщо мнение програмата на нашите хористи беше най-балансирана, тъй като съдържаше, както църковни произведения, като „Аве Мария“ на Качини, „Тебе поем“ на Добри Христов, и „Алелуя“ на Ленард Коен, така и вариации на прочутата песен „Пъстървата“ на Шуберт, а също и аранжименти на популярни попхитове.

Първото признание за качествата на нашия хор бе отреденото му място да закрие с програмата си втората фестивална вечер. Голяма част от публиката се състоеше от музикантите на другите участващи състави и не може да не ни радва факта, че всички те бурно аплодираха всяко изпълнение на нашите хористи, а немският хор дори спонтанно стана на крака и ги дари с най-силните овации и викове „Браво!“ Фестивалният директор и президент на веригата MRF Петер Ласковски също скочи на крака и първата му спонтанна реакция към хора беше „Супер“, придружена с палец нагоре. След концерта, увенчан с нашенския триумфален финал, публиката си тръгна с приповдигнато настроение, грейнали очи и припявайки фрагменти от нашите песни. Някои от гостите се задържаха дълго пред входа на църквата в желание за неформално общуване с певците ни. Всичко това показва какъв е смисълът от подобен род одухотворяващи прояви, разказаха от „Родна песен“ след завръщането си.

Хасковските хористи се похвалиха и с добре прекараното свободно време, което включваше разглеждане забележителностите на Прага, Дрезден и Будапеща.

Хор

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button