Екоинспекцията провери 15 търговци за торбички, глобите до 10 бона

Хасково

Експерти от РИОСВ-Хасково започнаха проверки на търговските обекти и на задължените лица, пускащи на пазара полимерни торбички, съобщават от екоинспекцията.

Проверени са 15 търговски обекта в региона. Дадени са 25 предписания за предоставяне на необходимите документи за произход на торбичките и за платена продуктова такса, които са изпълнени. Проверките са по разпореждане на МОСВ и ще продължат до края на годината. Целта е да се провери спазването на изискванията на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

По време на проверките ще се следи дали търговците предоставят на крайните клиенти срещу заплащане пуснатите на пазара пластмасови торбички за пазаруване с дебелина на стената до 50 микрона. Безплатното им предлагане на мястото на продажба на стоките или продуктите, с изключение на много тънките с дебелина на стената под 15 микрона, без дръжки, които се използват за първична опаковка на храни е нарушение. Търговецът няма право да включи стойността на торбичката в цената на продукта. Проверяващите ще следят още за платена продуктова такса на предлаганите на пазара тънки пластмасови торбички за които се дължи такава.

Едноличен търговец или юридическо лице, което предлага без заплащане на крайните потребители пластмасови торбички за пазаруване с дебелина под 50 микрона или такива, за които не е заплатена продуктова такса се наказва със санкция в размер от 3 000 до 10 000 лв.

 

3 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.