Любопитно

Честват 75-годишнина на композитора Александър Текелиев

В столичната зала „България“ тази вечер ще бъде чествана 75-годишнината на Александър Текелиев – един от най-успешните съвременни български композитори.

Под диригентската палка на маестро Георги Димитров Софийската филхармония ще изпълни откъси от Реквием №4, ще звучи и изключителният хор „Космическите гласове“, който вече носи името на своята прочута ръководителка Ваня Монева.

Александър Текелиев изявява таланта си още в детска възраст в родния Свиленград. Завършва Българската държавна консерватория в класа на именития композитор Веселин Стоянов, по-късно специализира композиция и оркестрация в Будапеща и Париж.

Автор е на над 110 произведения, известни в множество страни по света, сред които операта „Готвачът на херцога“, балетите „Сянката“, „Балетни екскизи“ и „Лунна жена“, оратории, симфонии за струнен оркестър, вокални цикли и песни, музика към филми.

Музиката е „сладко робство“, казва композиторът в навечерието на своя юбилей. Проф. Текелиев е дългогодишен преподавател по композиция и симфонична оркестрация в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Сред учениците му е и големият музикант Георги Андреев, който наскоро стана почетен гражданин на Хасково. Текелиев написа песен, специално за хасковския хор „Орфей“ по повод влизането на България в ЕС, припомни диригентката Елена Цветкова. Видеоклипът на песента „Европа експрес“ е част от фонда на БНТ. Композиторът е посветил песни и на родния си Свиленград.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button