Любопитно

Театър „Дани и Деси“ прибави в колекцията си награда от Китай

Трупата на хасковския Театър „Дани и Деси“ се завърна от Китай, където участва в Международния фестивал „Пътят на коприната“. Представлението се състоя по време на седмицата, посветена на децата в многомилионния град Сиан.

Поканата към хасковския театър дойде от Министерството на културата на Китай, като част от проекта „Културен сезон между Китай и страните от Централна и Източна Европа – 2017 г.“ „Дани и Деси“ представи европейската и българската култура със спектакъла „Принцеса Капчица“.

Театър

Театърът получи награда за участие в проекта и за приятелство и сътрудничество от правителството на Китай и възхитата на емоционалната публика.

Пътуването до далечната страна бе осъществено с помощта на Национален Фонд „Култура“ и община Хасково, в чийто културен календар „Дани и Деси“ редовно присъства. Сценарият и режисурата на “Принцеса Капчица” е на Таня Евтимова, сценографията е дело на инж. Атанас Евтимов, авторската музика – на Деси Димова.

Спектакълът е експеримент, изграден изцяло на музика – една светлинна феерия за морето, морското дъно и неговите обитатели. Участвал е на международни фестивали в Испания, Полша, Мексико, Франция, Белгия, Австрия, Румъния, Словения, Турция, Германия, Португалия. От Международен куклен Фестивал „Двама са малко, трима са много“ в Пловдив театърът получи „Специалната награда за новаторство и експерименти в областта на куклено театралното изкуство“.

Журито на Международения куклен фестивал в Шанхай, Китай през 2009 г. присъди на Театър „Дани и Деси“ за спектакъла „Принцеса Капчица“ наградата „Златна Магнолия“ за най-добър визуален спектакъл и наградата „Златна Магнолия“ за актьорско майсторство на Таня Евтимова.

„Дани и Деси“ има вече над 20-годишна история като професионален частен куклен театър. Трупата е участвала в над 60 международни фестивала у нас и в чужбина, откъдето има много дипломи и награди. В дългия списъкна местата, където аплодират вълшебствата на хасковския театър, не липсват Тайланд и Индия.

Театър

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
азбуки
азбуки
23.09.2017 14:41 14:41

Честито и браво,много браво!

Back to top button