Тракийци с експедиция “По пътя на дедите ни”

Любопитно
Тракийци

Над 100 души ще участват в националната експедиция “По пътя на дедите ни”, организирана от Съюза на тракийските дружества в България.

Днес тя потегля от София, Пловдив, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол и други градове, а утре през Свиленград продължава за Гърция.

Участници са потомци на тракийски бежанци, а също наградени ученици в националния конкурс за есе и разказ на тема “Завръщане към корените”, учители и директори на училища. В Гърция те ще преминат по пътя на дедите, прокудени от родните си места през 1913 г. В маршрута са
включени Димотика, Софлу, Александропулис, Фере, Доган Хисар – родното село на капитан Петко войвода, Армаганската долина, където от турския ятаган загиват стотици хора, тръгнали да намерят спасение в България.

Крайната точка на експедицията е Маджарово, където в събота ще се проведе традиционният тракийски събор – поклонение пред паметта на невинните жертви и пред героизма на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, закрилници на бежанците от Беломорска Тракия. Пред Пантеона на загиналите ще бъде отслужена заупокойна панихида.

 

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.