Тракийци с експедиция „По пътя на дедите ни“

Любопитно

Над 100 души ще участват в националната експедиция „По пътя на дедите ни“, организирана от Съюза на тракийските дружества в България.

Днес тя потегля от София, Пловдив, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол и други градове, а утре през Свиленград продължава за Гърция.

Участници са потомци на тракийски бежанци, а също наградени ученици в националния конкурс за есе и разказ на тема „Завръщане към корените“, учители и директори на училища. В Гърция те ще преминат по пътя на дедите, прокудени от родните си места през 1913 г. В маршрута са
включени Димотика, Софлу, Александропулис, Фере, Доган Хисар – родното село на капитан Петко войвода, Армаганската долина, където от турския ятаган загиват стотици хора, тръгнали да намерят спасение в България.

Крайната точка на експедицията е Маджарово, където в събота ще се проведе традиционният тракийски събор – поклонение пред паметта на невинните жертви и пред героизма на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, закрилници на бежанците от Беломорска Тракия. Пред Пантеона на загиналите ще бъде отслужена заупокойна панихида.

 

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.